Руският президент Владимир Путин пристигна в Китай във вторник, за

...
Руският президент Владимир Путин пристигна в Китай във вторник, за
Коментари Харесай

Руският лидер Владимир Путин пристига в Китай за среща със Си Дзинпин

Руският президент Владимир Путин дойде в Китай във вторник, с цел да се срещне със своя „ безценен другар “ Си Дзинпин, укрепвайки връзките им на среща на върха, която ще бъде засенчена от войната Израел-Хамас.

Китай тази седмица приветства представители на 130 страни за конгрес на знаковия план на президента Си, самодейността „ Един пояс, веднъж “, която Пекин употребява, с цел да разшири световното си въздействие.

Путин е отпред в листата с предложения, с съветският водач при първото си пътешестване до огромна световна мощ, откогато нашествието в Украйна хвърли режима му в интернационална изолираност.

Самолетът му кацна в Китай малко преди 09:30 сутринта, видя публицист на AFP на пистата.

Той би трябвало да се срещне със Си за диалози в сряда, сподели Кремъл.

„ По време на диалозите ще бъде обърнато особено внимание на интернационалните и районните въпроси “, се споделя, без да се прецизира.

Той е на задача за подсилване към този момент мощните връзки с неговия комунистически комшия, макар че Москва от ден на ден е младшият сътрудник.

Експертите чакат няколко огромни изненади по време на визитата на съветския водач в Китай, виждайки срещата по-скоро като алегоричен жест на поддръжка за Москва.

" Русия е наясно, че Китай не желае да подписва каквито и да било рекламни покупко-продажби ", сподели Александър Габуев, шеф на Центъра за Евразия Карнеги Русия, пред AFP.

" Китай държи всички карти ", сподели той.

Кремъл сподели, че двамата водачи ще се срещнат в сряда „ в коридорите “ на форума на BRI.

А международните заглавия ще бъдат доминирани от войната на Израел с палестинската въоръжена организация Хамас.

Израел разгласи война на ислямистката формация след талази от Бойци на Хамас пробиха мощно укрепената граница с Газа на 7 октомври, като гръмнаха, намушкаха и изгориха до гибел повече от 1400 души, множеството от които цивилни.

Повече от един милион души са напуснали домовете си в подиуми на безпорядък и обезсърчение под тежка израелска бомбардировка на ръководената от Хамас Ивица Газа.

Бомбардирането на Израел е умъртвило към 2750 души в Газа, основно цивилни, съгласно палестинските управляващи, и е разрушило цели квартали.

Западни публични лица подлагат на критика Пекин, че не посочва Хамас в изказвания по отношение на спора Израел-Газа.

Външният министър на Китай Ван И беседва в неделя с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който прикани Китай да употребява своето „ въздействие “ в Близкия изток, с цел да упорства за успокоение.

Китай има топли връзки с Иран, където духовното управление поддържа както Хамас, по този начин и Хизбула, ливанската въоръжена формация, която може да отвори втори фронт против Израел.

Тази година Китай посредничи за съглашение сред някогашните районни врагове Иран и Саудитска Арабия.

Специалният делегат на Пекин Джай Джун ще посети Близкия изток тази седмица, с цел да упорства за преустановяване на огъня и мирни договаряния, сподели китайският държавен оператор CCTV. Не се дават детайлности за това къде ще отиде той.

„ Скъпи другари “ се събраха отново 

Китайските и съветските висши дипломати пееха от една и съща ария, когато се срещнаха в Пекин в понеделник.

Руски Външният министър Сергей Лавров благодари на Китай за поканата на Путин като " основен посетител " на срещата, съгласно известие от Москва, която по-късно сподели, че първият посланик ще се насочи към Северна Корея след Пекин.

Путин и Си ще обсъдят връзките на двете страни „ в тяхната целокупност “, когато се срещнат тази седмица, сподели Лавров на Уанг.

Уанг на собствен ред сподели, че Китай „ прави оценка “ поддръжката на Русия за самодейността „ Един пояс, веднъж “.

„ И двете страни би трябвало да възнамеряват възпоменателни действия, да задълбочат стратегическите взаимно доверие, консолидирайте обичайното другарство и насърчавайте другарството от потомство на потомство “, сподели той.

Двете народи споделят симбиотичен съюз, като Китай прави оценка ролята на Русия като опора против Запада, а Москва от ден на ден разчита на щедростта на Пекин в търговията и геополитическа поддръжка.

„ Откакто Москва стартира своето изцяло навлизане в Украйна, тя беше сложена в състояние, в което е невиждано подвластна от Китай “, сподели Бьорн Александър Дубен от китайския университет Джилин пред AFP.

В сърцевината на задълбочаващото се партньорство е връзката сред Си и Путин, които се разказват един различен като „ скъпи другари “.

„ Президентът Си Дзинпин ме назовава собствен другар, а аз също го назовавам собствен другар “, сподели Путин на китайски държавната телевизия CGTN преди визитата му, съгласно информация от Кремъл.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР