Руският президент Владимир Путин пристигна тази вечер в Индия на

...
Руският президент Владимир Путин пристигна тази вечер в Индия на
Коментари Харесай

Путин пристигна в Индия

Руският президент Владимир Путин дойде довечера в Индия на двудневна аудиенция.

Очаква се тя да бъде отдадена най-много на продажбата на зенитно-ракетни комплекси С-400, което може да разгневи по едно и също време Съединени американски щати, Китай и Пакистан, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес. Путин дойде в индийската столица, съпроводен от няколко видни членове на държавното управление си. По-късно довечера му предстоят диалози и неофициална вечеря с неговия хазаин, премиера Нарендра Моди. По пътя на кортежа плакати със фотографията на Путин го приветстваха с "Добре пристигнал " на хинди и съветски език.

Кулминацията на визитата, което завършва на следващия ден вечер, ще е завършването на покупката от Делхи на съветски системи за противовъздушна защита С-400, разгласи Кремъл преди визитата. Сделката възлиза на към 5 милиарда $.
Утре Путин и Моди ще вземат участие също в работата на руско-индийски настоятелен конгрес, а след това ще се срещнат с група ученици на съветския учебен център "Сириус " и с даровити индийски деца. Програмата на визитата планува също среща на Путин с индийския президент Рам Нат Ковинд, отбелязва ТАСС. Делегацията, съпътстваща съветския президент, включва и външния министър Сергей Лавров.

Отбраната е основен въпрос в дипломатическите връзки сред Русия и Индия, които поддържат исторически привилегировани двустранни връзки. Преговорите за покупката на зенитно-ракетните комплекси се водят от месеци, само че буксуваха пред заканите от наказания от страна на Съединени американски щати при положение, че Индия купи съветско въоръжение, напомня Агенция Франс Прес. Миналата година Конгресът на Съединени американски щати одобри закон, който цели да накаже Русия за дейностите й в Украйна и за намесата й в американските президентски избори. Законът постанова стопански наказания против всяко физическо, юридическо лице или страна, които сключат оръжейна договорка с съветски компания.

Индия се надява Вашингтон да направи изключение, само че за момента получава от американска страна единствено предизвестия. "Призоваваме всичките ни съдружници и сътрудници да се откажат от покупко-продажби с Русия, които биха довели до наказания ", съобщи през вчерашния ден представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, представен от индийската осведомителна организация Прес Тръст ъв Индия, уточнявайки, че системите С-400 попадат под ударите на тази мярка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР