Руският президент Владимир Путин отправи приветствено обръщение към жителите на

...
Руският президент Владимир Путин отправи приветствено обръщение към жителите на
Коментари Харесай

Путин поздрави жителите на украинските области, които Русия обяви за свои преди година

Руският президент Владимир Путин насочи приветствено послание към жителите на четири украински района, които страната му анексира тъкмо преди една година, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На 30 септември 2022 година Москва разгласи, че Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област към този момент са част от Руската федерация. Тя се аргументира с резултатите от референдуми, които бяха създадени след съветската пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари предходната година и отхвърлени от Киев и Запада като противозаконни. Впрочем Русия управлява тези украински райони единствено отчасти, като освен това загуби територии там в резултат на украински контраофанзиви през последната година.

Днес Путин увери, че жителите на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област са изразили на създадените по-рано този месец локални избори желанието си да бъдат част от Русия, потвърждавайки резултатите от референдумите предходната година. " Както преди година на историческите референдуми, хората още веднъж показаха и потвърдиха желанието си да бъдат с Русия и поддържаха своите сънародници, които с труд и действителни дейности потвърдиха, че са почтени за доверието на хората ", сподели той на оповестен в среднощ видеозапис, дълъг малко повече от четири минути.

Путин повтори позицията си, че нахлувайки в Украйна, Русия е избавила нейните поданици от националистическите водачи в Киев, които съгласно него са направили държавен прелом през 2014 година, а по-късно са провокирали " пълномащабна революция ", прибягват към " гнет против инакомислещите " и са подложили Донбас на обсада, непрекъснати обстрели и наказателни акции.

На референдумите присъединението на четирите украински области към Русия бе утвърдено с огромно болшинство от гласувалите. Според Киев и Запада обаче гласоподавателите са били подложени на напън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР