Г-20: Путин каза на премиера на Индия Моди, че няма да присъства на срещата на върха в Делхи

...
Руският президент Владимир Путин каза на индийския премиер Нарендра Моди
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин каза на индийския премиер Нарендра Моди по време на телефонно обаждане, че няма да присъства на Среща на върха на Г-20.

Индия е домакин на тазгодишната среща на върха, която ще се проведе в столицата Делхи от 9-10 септември.

Г-н Путин каза на г-н Моди, че външният министър Сергей Лавров ще присъства на срещата от негово име.

Двамата лидери обсъдиха и няколко „регионални и глобални въпроси от взаимен интерес", каза Индия в изявление.

Говорител на руското правителство каза миналата седмица, че г-н Путин няма да присъства на срещата на върха, тъй като е "зает график".

Г-20 включва 19-те най-богати страни в света плюс Европейския съюз. Понастоящем Индия председателства Г-20, която се сменя ежегодно между членовете.

Очаква се нахлуването на Русия в Украйна да бъде тема на разговор на срещата на върха в Делхи, където световните лидери включително президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак ще присъстват.

Горчивите разделения относно Украйна доминират преговорите на Г-20 Войната в Украйна хвърля сянка върху амбициите на Индия за Г-20

Миналата седмица г-н Путин присъства на срещата на върха на БРИКС - БРИКС е акроним за Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - проведена в Йоханесбург чрез видеовръзка, за да се избегне рискът от евентуален арест от Международния наказателен съд (МНС). МНС издаде заповед срещу г-н Путин, обвинявайки го във военни престъпления в Украйна.

В изявлението си в понеделник Индия каза, че г-н Моди е изразил „разбиране за решението на Русия“ и благодари на г-н Путин за подкрепата на инициативите на Делхи, докато беше председател на Г-20.

В изявлението на Русия не се споменава отсъствието на г-н Путин на срещата на Г-20, но се казва, че двете страни са се съгласили да „тясно си сътрудничат в контекста на руското председателство на БРИКС“, който започва на 1 януари догодина.

"Дискусията засегна и актуални въпроси на руско-индийските отношения, които се развиват прогресивно в духа на особено привилегирован стратегическо партньорство“, добави той.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР