Руският президент Владимир Путин каза, че Москва призовава иранското ръководство

...
Руският президент Владимир Путин каза, че Москва призовава иранското ръководство
Коментари Харесай

Путин: Призоваваме Иран да продължи да спазва ядреното споразумение въпреки САЩ

Руският президент Владимир Путин сподели, че Москва приканва иранското управление да съблюдава нуклеарното съглашение с шестте международни сили макар изтеглянето на Съединени американски щати от него, заяви Ройтерс.

``
реклама

Говорейки пред публицисти в Сочи след срещата си с гостуващия там австрийски президент Александър ван дер Белен, съветският водач сподели, че съглашението с Техеран от 2015 година се разпада, само че той все пак поучава иранските водачи да го съблюдават без значение от това какво ще вършат Съединени американски щати, предава Българска телеграфна агенция.

След решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от съглашението, " Европа не може да направи нищо, с цел да го избави ", и в случай че Иран стартира да не извършва уговорките си по него " всеки ще упреква за всичко Иран ", уточни Путин.

Той означи, че Русия е удовлетворена, че е помогнала за съглашението с посредничеството си и че е подготвена да оказва помощ и отсега нататък, само че добави, че Русия не е " избавителен отряд " и че тя не може да оправя " всичко, което не зависи напълно от нас ".

На общата конференция с Путин след срещата в Сочи австрийският президент Ван дер Белен, представен от ТАСС, изрази страдание за излизането на Съединени американски щати от съглашението и от последвалото възобновяване на американските наказания против Иран, които индиректно засягат и европейски, в това число и австрийски компании. Според него въвеждането на нови наказания на Съединени американски щати против Иран, както и заканите за санкции за европейските компании, сътрудничещи с Техеран, са провокационни стъпки.

" Международната организация за атомна сила минимум 13 пъти направи инспекции в Иран и всякога се потвърждаваше, че той съблюдава отговорностите си по съглашението. Въпреки това Съединени американски щати излязоха (от споразумението) по други аргументи, които им се костват значими ", сподели австрийският президент. " От европейска позиция за изключително предизвикателен може да се счита фактът, че след излизането си от съглашението Съединени американски щати вкараха нови наказания против Иран. Това си е едно чисто американско решение, само че дружно с това те споделиха, че всички европейски компании, които търгуват с Иран, могат да бъдат осъдени, в кавички, с отнемането на бизнеса им в Съединени американски щати. ", добави той
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР