Руският президент Владимир Путин изпраща 300 000 резервисти в Украйна,

...
Руският президент Владимир Путин изпраща 300 000 резервисти в Украйна,
Коментари Харесай

Турска телевизия: Може ли мобилизацията в Русия да постигне целите си

Руският президент Владимир Путин изпраща 300 000 резервисти в Украйна, с цел да водят предизвикваща несъгласия война против зложелател, който има доста общи неща с Русия - от вяра до история , разяснява турският ефирен канал TRT World на своята интернет страница.

бележи радикална смяна в офанзивата на Путин в Украйна в опит да се активизират освен резервисти, само че и цялата нация в борбата на Москва против Киев. Но в Русия и, за които се твърди, че транспортират резервисти, които се опълчват на апела на Путин, демонстрират, че проектът му е изпълнен с спънки.

Експертите не са единни по въпроса дали мобилизацията на Путин ще даде резултат в дълготраен проект, защото доста съветски жители.

" Ако всичките 300 000 резервисти бъдат ситуирани на украинските фронтове, това ще даде на Путин по-голям избор. Например Путин може или да построи мощна защита (в Източна и Южна Украйна), или да се върне към офанзивата (или и двете) ", споделя Едуард Ериксън, някогашен американски боен офицер и пенсиониран професор по военна история в катедрата по военни проучвания в Университета на морската пехота.
 Зеленски: Мобилизацията е самопризнание за неуспеха на Русия в Украйна
Зеленски: Мобилизацията е самопризнание за неуспеха на Русия в Украйна

Протестирайте и не бъдете съучастници, обърна се той с апел към руснаците

" Мобилизирането на запасите обезпечава заменяне на загубите, само че, което е също толкоз значимо, дава на водачите и планиращите стратегически и оперативни избори и варианти, които другояче не биха имали. По-добре е да имате разполагаем непотребен потенциал и да не се нуждаете от него, вместо да се справяте без непотребен потенциал и по-късно да имате потребност от него ", споделя Ериксън пред TRT World.

Експертът прави оценка, че тези запаси ще бъдат употребявани за " нова пролетна атака през 2023 година и в това време прибавяне на дълбочина към отбранителните линии ". Той също по този начин припомня, че други народи, в това число Съединени американски щати, също са мобилизирали запаси по време на минали задължения, когато " войните не престават по-дълго от плануваното " - от Корея и Виетнам до Ирак и Афганистан.

Могат ли резервистите да трансформират уравнението?

Докато американският боен анализатор има вяра, че напъните на Путин имат късмет да съумеят, изпращайки мощен сигнал до украинския президент Зеленски и неговите съдружници, че Москва " удвоява " своите стратегически вложения, Ериксън също се чуди за какво това се случи толкоз късно . " Изненадан съм, че Путин чака толкоз дълго, с цел да направи това ", споделя той.

Под възходящия напън на Запада поради офанзивата в Украйна, Русия се нуждае от повече сили, с цел да поддържа военното си наличие в етнически разнородни райони от Балтика до Кавказ и Далечния изток, счита Ериксън.

Но мобилизацията на Путин е изправена пред доста трудности, от проблеми с образованието до въоръжението, защото специалистите предизвестяват, че резервистите не могат да свършат работата, която професионалната войска не е съумяла да свърши в Украйна до момента.
 Топ военни: Хаос обхвана частичната готовност
Топ военни: Хаос обхвана частичната готовност

Чрез закани за уволняване се постанова ред

Няколко специалисти, с които беседва TRT World се съгласиха, че ходът на Путин е изпълнен с рискове.

" Неопитните резервисти няма да оказват помощ ", споделя Йоанис Коскинас, американски боен анализатор .

Мехмет Емин Коч, пенсиониран полковник от турските специфични сили и анализатор по сигурността, е склонен с Коскинас. " Не е допустимо да се основат нови елементи с висока бойна подготвеност за малко време, като се наемат толкоз доста личен състав и да се обезпечи нужното образование, а по-късно да се оборудват с нужните оръжия и съоръжение ", споделя Коч.

Улас Пехливан, боен анализатор и някогашен офицер от турската войска , също гледа на обстановката сходно на Коч. " Ще отнеме време на аварийния личен състав да се обнови и приспособява към района ", споделя Пехливан пред TRT World.

" Принудителното включване във войната на резервисти (с военна подготовка/опит), които са взели участие непринудено от началото на рецесията, няма да окаже доста въздействие върху изхода от войната ", прибавя Пехливан.

Но даже в случай че резервистите получат уместно образование и съоръжение, те може да страдат от други проблеми, пред които е изправена Русия, и частичната готовност на Путин не може да реши тези проблеми, съгласно специалистите.

" Сериозните проблеми с командването, контрола и логистиката на руснаците не са неща, които могат да бъдат решени със заповед за частична готовност ", прибавя Коч.

Ериксън обаче счита, че атмосферните условия може да са на страната на Русия, според от това дали в Европа има сурова или мека зима. " Ако зимата 2022-23 година е извънредно студена, волята на Европейски Съюз да бойкотира съветския природен газ ще бъде сложена под въпрос. Така че в близко бъдеще Путин би трябвало да задържи територията, която има сега, и в по-дългосрочен проект да издържи до пролетта ", споделя той.

" В този миг мисля, че победа за Путин значи да задържи това, което има в този момент, да организира референдуми и да анексира завладените територии... последвано от някакъв тип преустановяване на огъня ", споделя той.

Но Коскинас счита, че може да ескалират нещата.
 Зеленски изключва всевъзможни договаряния с Русия след референдумите
Зеленски изключва всевъзможни договаряния с Русия след референдумите

За украинския президент стабилността в Европа е невъзможна, до момента в който Путин остава на власт

Губи Русия ли психическо преимущество?

Освен съветските военни проблеми, Москва също наподобява страда от липса на народен морал да води войната в Украйна . Всяка воюваща страна може да размени загубите на личен състав със свежи войски, само че неналичието на морал е нещо незаменимо, споделя Коч.

" Не би трябвало да се не помни, че съветските въоръжени сили дадоха вяра на личния си народ, че ще преобладават над цяла Украйна за няколко дни. Точката, до която стигнахме през днешния ден, е, че Русия не можа да реализира нито една от своите стратегически цели; армията й също претърпя съществени загуби в източната и южната част на Украйна и трябваше да се изтегли от някои райони ", споделя Коч.

Тази частична готовност е един от значимите индикатори, че в олята и решимостта на съветския народ да се бори не е на задоволително равнище , счита Пехливан. " Това се счита за най-влиятелният фактор при установяване на резултатите от войните ", споделя той.

" Н ека не забравяме, че войните са сред народи, а не сред армии . В допълнение към голямата военна и икономическа поддръжка, предоставена от Запада, ситуацията на неприятно подготвената и деморализирана съветска войска ще бъде доста комплицирано против мощно стимулираната и решителна украинска войска ", споделя Коч.

Ериксън обобщава съветската алтернатива с оценката, че Путин може да е заловен в клопката на личната си концепция.

" Путин в никакъв случай не е възнамерявал да стартира дълга стандартна война . Той възнамеряваше да организира " специфична интервенция ", с цел да смъкна и смени държавното управление на Зеленски. Мястото, където се оказа Путин сега, е резултат от закона за непредвидените последици. Той е заседнал в дълга война с бойци от съветската войска, които в никакъв случай не са имали мотивацията да се бият със своите съседи украинците ", споделя той.
 Берлускони: Путин беше
Берлускони: Путин беше " подбуден " към войната в Украйна

Той е остарял другар на Путин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР