Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин днес

...
Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин днес
Коментари Харесай

Силна китайска подкрепа за исканите от Русия гаранции от Запада: Какво си казаха Путин и Си

Руският президент Владимир Путин и китайският водач Си Цзинпин през днешния ден организираха видеоконферентен диалог, на който разискаха двустранните връзки и интернационалните въпроси, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Дискусията на високо ниво се организира на фона на нараснало напрежение сред Москва и Запада поради скупчването на съветски войски покрай границата на Украйна.

Разговорът сред Си и Путин се организира седмица след различен видеоконферентен диалог на съветския президент - с американския държавен глава Джо Байдън, и се оказа малко по-кратък: Путин приказва с американския си сътрудник два часа, а с китайския - към един час и половина.

Помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков сподели пред кореспонденти, че съветският и китайският водачи са разискали " безусловно всички неотложни и значими проблеми " - от гаранциите за сигурност на Москва в Европа до основаването на нови съюзи в Азиатско-Тихоокеанския район, от двустранни връзки към бъдещи срещи, една от които може да се организира през февруари 2022 година, съобщи.

Руският президент разгласи готовността си неотложно да стартира договаряния със Запада за гаранции за сигурност, което стана една от главните тематики на диалога му с Байдън, и да осведоми Пекин за хода на полемиката. Президентът на КНР, съгласно Ушаков, " поддържа изцяло " съветската самодейност. Си е споделил на Путин, че схваща опасенията на Русия и поддържа съветската самодейност за приемане на юридически гаранции от Запада,

Както посочи помощникът на президента на Руската федерация, предложенията на Москва по тази тематика бяха предадени на представители на Съединени американски щати по-рано в сряда. Русия ще бъде показана в договарянията по тази тематика от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Във встъпителните си изказвания Путин и Си похвалиха двустранните връзки сред Русия и Китай, като съветският президент ги дефинира като " същински пример за междудържавно съдействие през 21 век ".

" Нов модел на съдействие беше образуван сред нашите страни, основаващ се на правила като невмешателство във вътрешните работи, уважаване на взаимните ползи, увереност за преобразяване на общата ни граница в пояс на безконечен мир и добросъседство ", сподели Путин.

Руският държавен глава показва мощна поддръжка за напъните на Китай " да отбрани основни национални ползи и твърдо се опълчва на опитите за забиване на чеп " сред двете страни, означи Си. Аз високо правя оценка това, добави китайският водач.

Путин сподели и че има намерение да се срещне със Си в Пекин през февруари и да посети Зимните олимпийски игри през 2022 година Договорихме се да проведем диалози и по-късно ще участваме в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, сподели Путин.

През последните години Китай и Русия от ден на ден съгласуват външните си политики, с цел да противостоят на господството на Съединени американски щати в интернационалния стопански и политически ред. И двете страни са обект на наказания поради вътрешните им политики, означи АП.

Санкциите против Китай бяха наложени поради нарушение на правата на малцинствата, в частност мюсюлманите уйгури в Синцзян, и поради репресиите против продемократичното придвижване в Хонконг. Междувременно наказания бяха наложени и на Русия поради анексията на Кримския полуостров и отравянето и осъждането на затвор на опозиционния водач Алексей Навални. Противоречия сред Пекин и Вашингтон има и по въпроси, свързани с търговията, технологиите и китайските военни закани против Тайван, който Китай счита за своя територия.

Отношенията на Русия със Съединени американски щати се сринаха до най-ниското си равнище от края на Студената война, откакто тя анексира Крим през 2014 година и поддържа сепаратистите в Източна Украйна. Напрежението се изостри през последните седмици, откакто Москва струпа десетки хиляди военни покрай границата на Украйна - ход, който провокира опасения в Украйна и Запада, че би могъл да предшества нова инвазия.

Москва отхвърля да има желание да атакува Украйна и на собствен ред вини Украйна, че струпва свои войски в раздраната от военни дейности източна част на страната. Руски чиновници настояват, че Киев може да се опита да си върне следените от бунтовниците региони със мощ и Путин оказва напън върху Запада да му бъдат дадени юридически гаранции, че Украйна няма да бъде призната в НАТО и там няма да се разполагат натовски сили.

Руският и китайският водачи са се съгласили, че сходни събития като " Срещата на върха за народна власт ", проведена от Съединени американски щати на 9-10 декември (в нея не взеха присъединяване нито Руската федерация, нито КНР) са контрапродуктивни, съобщи ТАСС.

Путин и Си също по този начин осъдиха основаването в Азиатско-тихоокеанския район на такива съюзи като AUKUS (военният съюз на Австралия, Англия и САЩ) и Quad (Четиристранен разговор за сигурност със Съединени американски щати, Австралия, Япония и Индия). AUKUS, според който се възнамерява трансфер на технологии за създаване на нуклеарни подводници в Канбера, подкопава основите на режима за неразпространение на нуклеарно оръжие - по това се съгласиха Путин и Си Дзинпин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР