Руският президент Владимир Путин анексира окупирания Крим преди 10 години,

...
Руският президент Владимир Путин анексира окупирания Крим преди 10 години,
Коментари Харесай

Институтът за изследване на войната описа приликите между анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Украйна

Руският президент Владимир Путин анексира окупирания Крим преди 10 години, поставяйки условия за цялостното завземане на Украйна, което към момента желае. Путин подписа противозаконен контракт за анексиране с окупационни чиновници на Крим на 18 март 2014 година Руските чиновници проведоха подправен и нелегитимен референдум в Крим на 16 март 2014 година, призовавайки Русия да анексира Крим.
 
Путин произнесе тирада пред съветското държавно управление на 18 март 2014 година, сходна на тази, с която изиска да оправдае войната в Украйна, почнала на на 24 февруари 2022 година Президентът твърди, че Русия е отбраната на кримчани от " потисническото " украинско държавно управление. Настоява, че Украйна не е същинска страна и че украинци, беларуси и руснаци споделят една и съща просвета, цивилизация и човешки полезности.
 
Путин отпразнува 10-ата годишнина от противозаконното анексиране на Крим от Русия на 18 март 2024 година, по време на което той се опита да оправдае продължаващата си окупация на части от Донбас и Южна Украйна и да сложи условия за продължителна война в Украйна. Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).
 
Руските окупационни управляващи поредно потискаха украинците на полуострова - същото обвиняване, в което Путин упрекна украинското държавно управление, с цел да оправдае нахлуването си - и от този момент Русия милитаризира Крим, с цел да поддържа своите по-широки териториални упоритости против Украйна. Путин милитаризира Крим за осем години и го употребява, с цел да стартира широкомащабна инвазия в Южна Украйна през февруари 2022 година
 
Русия също по този начин стартира през 2014 година да трансформира значително етническата демография на Крим посредством презаселване на хиляди руснаци на полуострова и се опита да изкорени както украинската, по този начин и кримскотатарската национална еднаквост, с цел да интегрира в допълнение Крим в Русия и да обезпечи контрола на Русия над полуострова.
 
Amnesty International разгласява отчет в чест на 10-ата годишнина от окупацията на Крим на 18 март, в който се показва, че съветските управляващи систематично са се опитвали да изкоренят украинската и кримскотатарската национална еднаквост в Украйна през последните 10 години, като са прекъсвали, ограничавали и забранявали потреблението на украински и кримскотатарски езици.
 
Руските управляващи са потиснали религиозните и културни права в Крим и са лимитирали необятно свободата на словото. ISW по-рано оцени, че Русия употребява сходна скица за окупация, с цел да откри непрекъснат надзор върху новоокупираните територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.
 
Условията допускат обаче, че продължителната съветска окупация на към този момент окупираните територии или останалата част от Украйна ще бъде съпроводена от подтисничество и етническо пречистване, с цел да се консолидира непрекъснатият съветски надзор.
 
Путин се пробва да употребява декларираните рекордни равнища на изборна интензивност и поддръжка за кандидатурата си за президент, с цел да сътвори осведомителни условия за продължителна война в Украйна. Руската Централна изборна комисия (ЦИК) съобщи на 18 март, че Путин е спечелил президентските избори с 87,28 % от гласовете.
 
Председателят на съветската ЦИК Ела Памфилова съобщи, че изборите в Русия са с рекордна изборна интензивност от 77,44 %. ЦИК твърди, че президентските избори в Русия през 2018 година са имали 67,47 % изборна интензивност и че Путин е спечелил със 76,67 % от гласовете. За президента и управляващите това показва единството и доверието на Русия.
 
ЦИК твърди, че Путин е спечелил 88,12 против 95,23 % от гласовете в окупираните Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области и Крим. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че 99,8 % от персоналния състав в съветските въоръжени сили са дали своят вот на президентските избори, от които 97,27 % са дали своят вот за Путин.
 
Путин съобщи, че не е очаквал толкоз високи изборни резултати в тези територии и че резултатите демонстрират, че хората в окупирана Украйна са " признателни за съветската отбрана ". Следователно Русия ще направи всичко, с цел да подсигурява " отбраната " на окупираната част от Украйна.
 
Путин евентуално продължава да оправдава нескончаем спор и дълготрайна окупация на Украйна под прикритието на " отбрана " на цивилни в окупирана Украйна, които са в заплаха единствено заради съветската инвазия, допуска ISW.
 
Путин отговори на неотдавнашните оферти на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на западни войски в Украйна, като съобщи, че личният състав на НАТО към този момент е в Украйна и призна изказванието на френския си сътрудник, че западният личен състав ще извършва " второстепенни функционалности ".
 
Путин също повтори тезите на Кремъл за опцията от пълномащабен спор сред Русия и НАТО и престорения интерес на Русия към мирни договаряния, целящи да подкопаят поддръжката на Запада за Украйна и да убедят западните страни да тласнат Украйна към договаряния, които в последна сметка биха подкопали украинския суверенитет и териториална целокупност.
 
Путин още веднъж акцентира концепцията за " буферна зона " в Украйна по метод, подобаващ на неотдавнашния апел на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев за цялостно унищожаване на украинската държавност и усвояване към Руската федерация. Путин отговори на медиен въпрос на 18 март дали Русия би трябвало да окупира Харковска област, с цел да подсигурява сигурността на Белгородска област, заявявайки, че " не изключва " концепцията за основаване на демилитаризирана зона в следените от Украйна региони в отговор към последните " трагични събития " по украинско-руската интернационална граница. Путин евентуално имаше поради неотдавнашните проукраински съветски трансгранични набези в Белгородска и Курска области.
 
Той отхвърли да разиска кои зони и по кое време Русия би трябвало да окупира.
 
По-рано наблягаше на концепцията за демилитаризирана зона, която би изтласкала Русия и окупираната от Русия Украйна отвън обсега както на украинските, по този начин и на предоставените от Запада оръжия, цел, която е непостижима, до момента в който Украйна остава самостоятелна с някаква дарба за битка, тъй като Путин евентуално ще претендира за всяка украинска територия в демилитаризираната зона.
 
Това е по-фин метод от директните апели на Медведев за цялостно заличаване на украинската страна, само че въпреки всичко е в сходство с задачите, обрисувани в сардонично наречения " кротичък проект " от седем точки на Медведев.
 
Медведев повтори апелите на Кремъл за украинска " демилитаризация ", " денацификация " и цялостно проваляне, които Путин посочи като военни цели на Кремъл от февруари 2022 година, а седемте точки на Медведев имат мощна идеологическа основа в есето на Путин от 2021 година " За историческото единение на Руснаци и украинци ", както ISW заяви по-рано.
 
Путин призна, че общоруските проукраински доброволчески сили се състоят от съветски жители на фона на продължаващите трансгранични набези в Белгородска област на 18 март. Путин съобщи на 18 март, че " четири групи предатели " (вероятно имайки поради съветските Доброволчески корпус, легион " Свобода на Русия ", сибирски батальон и ичкерийски доброволци) правят трансгранични набези в Русия и загатват, че Русия ще екзекутира предателите.
 
Путин твърди, че съветските сили са ликвидирали 800 от общо 2500 напълно съветски проукраински чиновници, които съгласно него са взели участие в осъществяването на офанзивите в Русия.
 
По-рано Путин упрекна " украинските сили " в осъществяването на трансграничните набези на 12 до 15 март. Politico неотдавна заяви, че Франция е подготвена да построи коалиция от страни, които са отворени за изпращане на западен боен личен състав в Украйна след неотдавнашните изказвания на Путин, че " западните ескалации ", като изпращането на военни контингенти на НАТО в Украйна, могат да застрашат нуклеарен спор.
 
Твърдението на Путин, че западен боен личен състав към този момент оперира в Украйна, допуска, че той има вяра, че Западът към този момент е нарушил тази хипотетична " алена линия " и по този метод западната угриженост по отношение на реакцията на Русия на нарушаването на " алената линия " (ако тя в миналото е съществувала изобщо) е неоснователен. ISW по-рано означи, че украинските сили и западната помощ за Украйна са минали хипотетичните " червени линии " на Русия няколко пъти в хода на войната, без да провокират забележителна съветска реакция, което демонстрира, че доста от " алените линии " на Русия най-вероятно са осведомителни интервенции, предопределени да възпира дейностите на Украйна и Запада.
 
Говорителят на съветското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова безпричинно упрекна Украйна, че е направила на 17 март известия удар с дрон против военна база в Приднестровието, отделилата се от Русия република Молдова, евентуално като част от продължаваща хибридна интервенция на Кремъл, ориентирана към дестабилизиране на Молдова. На 17 март Захарова съобщи, че ударът  е украински " опит да се посее суматоха измежду съветските гласоподаватели в Приднестровието ".
 
Освен това Захарова твърди, че формалните молдовски изказвания, отричащи присъединяване на Украйна в удара, са " нелепи ". Приднестровските управляващи упрекнаха молдовските управляващи в " несъответстваща реакция " на удара и предходни " терористични офанзиви " в Приднестровието. По-рано молдовското Бюро за реинтеграция съобщи, че ударът с дрона е бил съзнателно предопределен да всее боязън и суматоха в Приднестровието, намеквайки, че ударът е част от противникова осведомителна интервенция, ориентирана към Молдова, а Украинският център за противопоставяне на дезинформацията упрекна Русия, че е направила удара против манипулират осведомителното пространство.
 
ISW не може без значение да ревизира детайлностите за единичния удар с дрон в Приднестровието или да разпознава виновните участници, само че е малко евентуално украинските сили да са направили удара поради лимитираните средства, употребявани при удара, и незначителността на задачата. Русия или обвързваните с Русия участници биха могли да се възползват от удара, с цел да продължат продължаващите старания на Кремъл да сложи осведомителни условия, с цел да оправдаят разнообразни съветски хибридни интервенции, ориентирани към дестабилизиране на Молдова.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР