“Руският президент, който и да е той, ще дойде в

...
“Руският президент, който и да е той, ще дойде в
Коментари Харесай

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Руският президент, който и да е той, ще дойде в България през 2018 г.

“Руският президент, който и да е той, ще пристигна в България послучай 140-годишнината от Освобождението на България. Това евентуално ще се случи през тази година – нали цялата е юбилейна. ” Това увери посланикът на Русия Анатолий Макаров, който в четвъртък има среща с български публицисти в централата на Съюз на българските журналисти. Той посочи с усмивка, че мнозина предсказват нов мандат на Владимир Путин, само че до момента в който изборите, които ще са на 18 март следващата година, не минат, името на бъдещия президент няма по какъв начин да се знае. Предстоящият избор в Русия е повода, заради която за 3 март съветският държавен глава не може да пристигна на честването в България, само че пък патриархът на Русия ще пристигна.

Посланикът отговори на много въпроси и описа за срещите си с в България с доста кметове и елементарни хора. Дипломатът уточни, че на всички места в страната ни, която той към този момент счита и за своя нова татковина, е посрещан с доста обич и другарство. Той учуди присъстващите с познанството си с доста български кметове – изрече имената на доста от тях и изрече изключителното си удовлетворение от срещите си с тях по места.

Г-н Макаров се поинтересува за какво в София няма монумент на граф Игнатиев. Той изясни, че към този момент е имал по този мотив диалог с кметицата Йорданка Фандъкова и даже е предложил просто да се отлее бюста на съветския военачалник, който е във Варна. Най-много въпроси имаше за съветските туристи у нас и проблемите с визите, които те имат. Той бе безапелационен, че с цел да се реши този въпрос, би трябвало да има предпочитание и от двете страни. Ако има решение, то съветските туристи биха били доста повече в сравнение с 650 000 – колкото са посетили предходната година България.

Въпросът с поругаването на някои от паметниците също бе коментиран от него. “Чия благосъстоятелност са паметникът на Альоша в Пловдив и паметникът на Съветската войска? ”, попита той и самичък си отговори – те са ничии. Дипломатът не пропусна да означи, че 21 пъти до момента е бил поругаван паметника на руските воини в центъра на София и нито едни път няма осъден за това. Запитан дали и той няма да разяснява или подлага на критика корупцията по високите етажи на властта у нас, както вършат други посланици у нас, и дали съветските предприемачи и Руската страна не се тормозят от това, той с усмивка отвърна: Корупцията не се ли управлява от Брюксел? ”.

Посланик Макаров увери, че доста руснаци желаят да посетят страната ни, с цел да се срещнат с красивата ни природа и сподели, че може да се развие доста поклонническият и балнеотуризмът. Амбасадорът приказва разпалено за хубостта на страната ни и даже изпя на български песента на Емил Димитров “Моя страна, моя България ”. Изглежда, почувствал се в свои води, той даде образец с познанството си и с други наши звезди като Бисер Киров и Лили Иванова, за която особено сподели: “Тя е толкоз млада и хубава. Всъщност на какъв брой години е, въпреки че това няма значение. ”

Носталгия по предишното
Националната опера и балет в Болшой спектакъл


С носталгия Макаров си спомни за всички български артикули, които липсват в този момент в Русия – вкусните праскови, грозде и домати, обичаните на руснаците български цигари. Той заяви, че през май 2018 година в Москва ще има Дни на българската просвета, а националната ни опера и балет ще гостуват на сцената на световноизвестния Болшой спектакъл.

“Бъдете сигурни, че ние в никакъв случай няма да бъдем заплаха за вашата страна, аз зная, че 85% от българите не желаят неприятни връзки с Русия, ние постоянно ще бъдем приятелски нации, които приказват на една писменост и имат общо минало ”, сподели най-после той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР