Руският писател Борис Акунин, който живее в изгнание от 2014

...
Руският писател Борис Акунин, който живее в изгнание от 2014
Коментари Харесай

И писателят Борис Акунин стана чуждестранен агент за Русия

Руският публицист Борис Акунин, който живее в заточение от 2014 година, беше категоризиран през днешния ден като " задграничен сътрудник " в своята страна - афектиран етикет, който идва, откакто беше включен в листата на " терористите и екстремистите ", съобщи Франс прес.

Авторът на бестселъри, чието същинско име е Григорий Чхартишвили, попада в листата с новите " задгранични сътрудници ", оповестен през днешния ден от съветското министерство на правораздаването.

Властите го упрекват, че се е " противопоставял на специфичната военна интервенция в Украйна " - названието, обещано от Москва на нашествието ѝ в Украйна, почнала през 2022 година

Обвиняват го също по този начин, че е " разпространявал погрешна информация, целяща да сътвори отрицателен облик на Русия и нейните въоръжени сили ", и че е събирал средства в интерес на украинската войска.

Роден през 1956 година в Грузия, тогава руска република, Борис Акунин е публицист, прочут в Русия с историческите си престъпни романи, по-специално с бестселъра " Приключенията на Ераст Фандорин ", воин от царската ера.

Той е и създател на " История на съветската страна " - деветтомен труд, проследяващ развиването на съветската страна до революцията от 1917 година

През 2014 година Акунин се изрича против анексирането на украинския полуостров Крим, след което отпътува в заточение в Лондон, където живее и до момента, показва Агенция Франс Прес.

На 24 февруари 2022 година във " Facebook " Акунин осъжда експлоадирането на " неуместната война ", в Украйна, а вследствие на това става съосновател на плана " Истинската Русия ", подсилен от няколко културни дейци в заточение и предопределен за подкрепяне на украинските бежанци.

Статутът на " задграничен сътрудник " постанова тежки административни ограничавания на съответните физически или юридически лица в Русия, в това число постоянни инспекции на източниците им на финансиране.

Той също по този начин задължава всяка обява, в това число в обществените мрежи, да носи етикета " задграничен сътрудник ", отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР