Руският патриарх Кирил заяви днес, че Константинополската патриаршия е изпаднала

...
Руският патриарх Кирил заяви днес, че Константинополската патриаршия е изпаднала
Коментари Харесай

Патриарх Кирил: Константинополската патриаршия е изпаднала в разкол

Руският патриарх Кирил съобщи през днешния ден, че Константинополската патриаршия е изпаднала в ерес, съобщи Франс прес.

Като мотив за това предстоятелят на Руската православна черква акцентира обстоятелството, че Константинопол е отменил анатемата, наложена на двама представители на разцепнически църкви в Украйна. Според патриарх Кирил по този метод Константинополската патриаршия е нарушила юрисдикцията на Руската православна черква.

" Константинополската патриаршия се отъждестви с разколниците. Тя наруши всички канонически правила и наруши нашата пълномощия с анулацията на анатемата против тях. След като си се отъждествил с разколниците, значи самичък си станал еретик ", означи патриарх Кирил, представен от ТАСС.

Константинополската патриаршия реши предходната седмица да признае Украинската православна черква (Киевска патриаршия) за самостоятелна след 332 години на единение с Московската патриаршия, напомня Франс прес. В отговор Руската православна черква разгласи, че приключва връзките си с Константинопол, предава Българска телеграфна агенция.

Патриарх Кирил уточни през днешния ден, че " безспорното болшинство от православните християни " поддържат това решение, което предизвика опасения православният свят да не се раздели на два лагера.

Ръководителят на отдела за външни връзки към Московската патриаршия митрополит Иларион дойде през днешния ден във Ватикана за диалози на четири очи с папа Франциск, отбелязва Франс прес, като се базира на осведомителната организация РИА Новости. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР