Руският парламент прие днес на първо четене законопроект, който дава

...
Руският парламент прие днес на първо четене законопроект, който дава
Коментари Харесай

Русия наложи сурови наказания за нарушители на антивирусния режим

Руският парламент одобри през днешния ден на първо четене законопроект, който дава на държавното управление разширени компетенции по отношение на пандемията от ковид.

Кабинетът получава по-специално правото да афишира изключително състояние и нараснала подготвеност в цяла Русия или в част от федерацията, съобщи ТАСС.

Министрите ще могат също така да лимитират търговията с избрани медицински произведения, да афишират мораториум върху образуването на процедури за банкрут, да вземат и ред ограничения в поддръжка по-специално на туристическия бизнес.

Депутатите упълномощават държавното управление и да дефинира през 2020 година случаи, в които е допустимо страната да прави покупки от единствен снабдител, да прави промени в договорите заради форсмажор по отношение на пандемията и други

Какви санкции постанова Русия?

Държавната дума също по този начин одобри промени в Кодекса за административни нарушавания, с които се откриват санкции до 300 хиляди рубли за незаразени жители, които нарушават санитарно-епидемиологичните правила (6865 лв. - 1.00 лев през днешния ден се обменя за 43.70 рубли).

Според промените, в случай че жител наруши карантинния (ограничителен) режим на фона на опасност от разпространяване на новия ковид, той ще получи санкция от 15 хиляди рубли до 40 хиляди рубли, в случай че нарушаването е осъществено от длъжностно лице - санкцията е от 50 хиляди рубли до 150 хиляди рубли, в случай че е от юридическо лице - от 200 хиляди рубли до 500 хиляди рубли или административно прекъсване на активност за интервал до 30 дни.

Ако тези нарушавания доведат до увреждане на човешкото здраве или гибел на човек, само че не съдържат признаци на закононарушение, размерът на наказването ще бъде за жителите от 150 хиляди рубли до 300 хиляди рубли, за длъжностните лица - от 300 хиляди рубли до 500 хиляди рубли, за юридически лица - от 500 хиляди рубли до 1 милион рубли или административно прекъсване на активност до 90 дни.

Ако инфектирано лице аргументи с такива нарушавания на разпоредбите заради немарливост всеобщо заболяване, ще се санкционира с санкция до 1 милион рубли или със затвор до 3 години, или с отнемане от права да заема избрани длъжности. При смъртни случаи или съзнателно основана опасност се плануват по-тежки санкции и до 7 години отнемане от независимост.

Какви карантинни ограничения работят в Москва?

Кметът Сергей Собянин реши да затвори всички нехранителни магазини в Москва от 28 март. Изключение ще се прави за нехранителните магазини със артикули от първа нужда: хигиенични продукти за възрастни и деца, перилни препарати, свещи, кибрит, битова газ, бензин и дизелово гориво. Магазините за хранителни артикули и аптеките ще продължат да работят, информационните салони и магазините за домашни любимци може да не се затворят.

От същата дата са затворени всички културни и развлекателни центрове, в това число нощните клубове. Временно се прекратява провеждането на всевъзможни културни, развлекателни, спортни, изложбени събития на закрито и навън. В същото време заведенията за хранене в хотелите може да продължат работа, както и трапезарии, бюфети, кафенета и други предприятия, които обезпечават кетъринг за чиновниците.

Властите също по този начин краткотрайно затвориха букмейкърските пунктове в Москва и в района.

От 28 март до 5 април са затворени всички съществени паркове и естествени резервати в Москва.

Наказания за подправени вести

Държавната дума одобри на второ четене (днес ще има и трето гласуване) законови ремонти, предвиждащи до 5 години отнемане от независимост и санкция от 2 милиона рубли за жители на Русия, съзнателно популяризирали подправена информация, в случай че това е довело до тежки последствия.

Нов член от наказателния кодекс планува също по този начин санкции до 700 000 рубли или до 3 години отнемане от независимост, както и други санкции за " съзнателно обществено разпространение на лъжлива информация под формата на достоверни известия ", в случай че става дума за условия, застрашаващи живота и сигурността на хората, или за ограниченията и методите за отбрана, употребявани от управляващите.

Като такива условия се показват изключителните обстановки от естествено и техногенно естество, в това число епидемиите, епизоотиите и други, основани вследствие на повреди, стихийни бедствия, които са довели или са могли да доведат до човешки жертви, вреди за здравето на хората или за околната среда и т. н.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР