Руският книжен съюз (РКС) заподозря някои сюжети на произведения от

...
Руският книжен съюз (РКС) заподозря някои сюжети на произведения от
Коментари Харесай

Заподозряха Достоевски и Толстой в отричане на семейните ценности

Руският хартиен съюз (РКС) заподозря някои сюжети на творби от съветската и международната литературна класика, включени в образователната стратегия, че пропагандират отричане на фамилните полезности. По този мотив от РКС са се обърнали към депутата от Държавната дума Александър Хинщейн, който е ръководител на комитета по осведомителна политика, с молба да разясни дали избрани фрагменти от листата със съмнителни произведения в действителност съставляват такава агитация, заяви ТАСС. От организацията прибавят, че разполагат с копие от писмото с обръщението към депутата, изброяващо съответните образци от литературата.

От съюза означават, че в последно време от страна на издатели при тях постъпват голям брой запитвания, засягащи законодателните начинания по разпространяване на информация, отричаща фамилните полезности и пропагандираща нетрадиционни полови връзки. „ Предвид необятния обсег на законопроекта издателите не са в положение независимо да оценят и изключат заглавия на книги, които евентуално го нарушават. При това е значимо да се разбере, че креативните промишлености са крепко преплетени една с друга – литературата е неразривно обвързвана с киното и театъра, а по приведените по-долу образци на творби има екранизации и театрални постановки “, споделя се в писмото, което като че ли кани цензурата да се развърти и при сътрудниците им.

Като съмнителни образци Руският хартиен съюз показва елементи от творби като „ Бурята “ на Александър Островски, „ На дъното “ от Максим Горки, „ Тихият Дон “ на Михаил Шолохов, „ Морфин “ на Михаил Булгаков, „ Лолита “ на Владимир Набоков, „ Парижката Света Богородица “ на Виктор Юго, Омировата „ Илиада “ и други От РКС да вземем за пример се притесняват, че фрагменти от разказите „ Таня “ и „ Галя Ханска “ от сборника „ Леко дихание “ на Иван Бунин, както и от романите „ Тихият Дон “ и „ Тес от рода Д`Ърбървил “ на Томас Харди могат да попаднат в категорията „ Сексуално принуждение “, детайли от сюжета на „ Бесове “ на Достоевски да са атакуеми по линия на „ Развращаване на малолетни “, а „ Обломов “ на Иван Гончаров и „ Лолита “ – за пропагандиране на „ Нетрадиционни полови връзки “. Под ударите на новия закон може да попаднат и елементи от романа „ Анна Каренина “ на Толстой и от поемата „ Бахчисарайският шадраван “ на Пушкин поради „ Романтизиране на съпружеската невярност “. Прави усещане, че даже творби, минавали в продължение на десетилетия за жалони на социалистическия натурализъм като „ Тихият Дон “, да вземем за пример, няма да бъдат пожалени от новия закон.  

„ В рамките на саморегулирането на книжната промишленост,…Руският хартиен съюз събра апелите по тематиката за сходството на книжния подбор на плана за федерален закон „ За изменение на някои законодателни актове на Руската федерация по отношение на възбраната на информация, насърчаваща нетрадиционните полови връзки “. Изразяваме готовността си за градивно взаимоотношение и взаимна работа “, услужливо се оферират от РКС.

По-рано депутатът Хинщейн разгласи, че държавното управление на Руската федерация е дало позитивно мнение по законопроект за търсене на административна отговорност при агитация на нетрадиционни полови връзки и педофилия. Инициативата планува санкции за жители в размер на 400 хиляди рубли, а за юридически лица – до 5 милиона рубли, ако правонарушението е осъществено в Интернет или с потребление на средствата за всеобща информация. Отделни санкции ще се преглеждат за агитация на ЛГБТ измежду малолетните.

През август Роскомнадзор предложи на Руския хартиен съюз да изземе от продажба книги, които предизвикват нетрадиционните полови връзки. Под риск да изчезнат от рафтовете попадат най-вече издания известна литература във формат young adult на московското издателство Popcorn Books, профилирано в проблемите на самоидентификацията, расизма, сексизма и хомосексуалните връзки.

Най-мащабните парламентарни чувания по отношение на възбраната на пропагандата на нетрадиционните полови връзки са планувани в съветската Държана дума за през днешния ден. Законопроектът беше утвърден от държавното управление предходната седмица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР