Руският журналист Леонид Савин направи много интересен анализ, свързан с

...
Руският журналист Леонид Савин направи много интересен анализ, свързан с
Коментари Харесай

Известен руски журналист: Сериозно сбъркахме с турците

Руският публицист Леонид Савин направи доста забавен разбор, обвързван с връзките сред Русия и Турция, поради спора в Нагорни Карабах.

Вижте коментара:

В Сряда, 14 октомври, спорът в Нагорни Карабах се разгоря с нова мощ. Изглежда и двете страни от разграничителната линия са дефинитивно не запомнили за московските договорености във връзка примирието.
Така в Министерството на защитата на Армения обявиха, че до момента не са пускали „ нито една ракета или патрон към Азербайджан “, само че в този момент имат право да нанасят удари по всеки боен обект на азербайджанска територия.
Причината за това деяние е удар на Азербайджан по арменска военна техника.

„ На 14 октомври Водоснабдителна система на Азербайджан нанесоха удар по осъществяваща бойно дежурство военна техника на територията на Република Армения, граничеща с карабахския Карвачар. Ударът е нанесен извънредно поради догатката, че тази техника се е готвила да нанесе удар по мирните градове на Азербайджан “, написа в формалното заявление на военното ведомство на Армения.

В Ереван нарекоха догатката на Баку голословно.

„ Същевременно заявяваме, че Водоснабдителна система на Република Армения си остава правото в границите на дадената логичност да нанася удари по всеки боен обект или военно предвижване на територията на Азербайджан “, написа в документа.

По-рано за случая заяви и Азербайджан. Според Баку военните са нанесли акуратен удар по „ законно военна цел “ на арменска територия и тази цел е ракетен комплекс, подготвен да нанесе удари по цивилното население на гражданската инфраструктура в Азербайджан.

Освен това съветникът на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев заяви, че в резултата на ракетно-артилерийски обстрел от арменските военни по обитаеми места в Тертерски регион на Азербайджан е умрял един граждански, а още шестима са били ранени. Според Хаджиев повече от 100 снаряда са поразили Тертер и околните села.

На 14 октомври визията си за ситуацията изложи и министър председателят на Армения Никол Пашинян. Според него, за последните 18 дни по време на боевете в Нагорни Карабах арменските военни са отстъпили в две посоки, само че в този момент армията на Карабах изцяло управлява обстановката на всички посоки.

„ На северно и южно направление нашата армия има избрани отстъпления. Противникът употребява тактичност, при която с диверсионни удари се опита да сътвори безпорядък в тила ни “, заяви Пашинян.

Той счита, че „ проектът за цялостна окупация на Нагорни Карабах не е проработил “, с помощта на дейностите на военните на Армения и опълчението. „ Армията на Карабах героично се бори срещу турско-азербайджанския съюз, привлякъл наемници и терористи. Противникът загуби голямо количество техника, понесе големи загуби в жива мощ “, съобщи Пашинян.

На 10 октомври Армения и Азербайджан подписаха помирение след минали в Москва договаряния на ниво министри на външните работи. Скоро примирието, обаче, беше нарушено. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев сподели, че главният фактор за устойчивостта на примирието е признаването от Армения, че Карабах е част от Азербайджан.

Възниква въпросът: мината ли е точката, оттатък която няма връщане обратно в Нагорни Карабах, може ли в този момент да се спре войната.

Винаги има късмет да се спре войната. Естествено, за това са нужни групови старания – в тази ситуация на Минската група на ОССЕ.

Ако Съединени американски щати изрично натиснат Турция и обещаят на турците някакъв инструментариум – а американците имат всичко належащо за това – то Азербайджанската страна ще извърши изискванията на примирието. Русия, естествено, би трябвало в този случай да приказва по-категорично на Ереван във връзка с примирието.

Трябва ясно да се дефинират изискванията: в случай че не прекратите бойните дейности, ще създадем това и това. Аналогично при диалога на Съединени американски щати с турската и азербайджанската страна. След това, мисля, че спорът ще престане неотложно.

Защо не задействаме тези лостове?

Защото най-вероятно ръцете на Турция са развързани. Американците са дали картбланш на турците, тъй като спорът в Нагорни Карабах отслабва позициите на Иран.

Освен това Турция, с помощта на спора, прониква в Централна Азия. Там в този момент, да припомня, се разпростира спор сред Китай и СА. Видимо Турция ще взе участие в него на страната на Америка. И тук би трябвало да имаме поради, че на 24 държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео публично разгласи война на Китай, а сега към този момент се образуват военно-политически блокове.

Разбира се, Помпео разгласи студена война – в действителност хибридна. Това значи, че ще бъдат задействани всички ограничения, с изключение на нуклеарните.

Може ли сами да упражним напън върху Турция.

Не ни се получава доста добре да натискаме върху Анкара. През цялото време отстъпваме пред Турците – простихме сваления от тях в Сирия наш Су-24 и гибелта на водача, простихме убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов. Всъщност военно-политическата тактика – даже бих-казал, геополитиката, я разменихме с пазарна тактичност, с очаквания за някакви финансови облаги.

Отстъпихме на Турците и на сирийския фронт. Първо Русия формулира безапелационна позиция: от Сирия би трябвало да бъдат изведени всички военни контингенти на страни, които участват там нелегално. И тук отстъпихме – през днешния ден организираме взаимно наблюдаване с турците на сирийска територия. Накрая ние позволихме наличието край Идлиб на протурски въоръжени част.

И несъмнено, Ердоган пое самодейността от нас и по АЕЦ „ Аккую “ и изключително по газопровода „ Турски поток “.

Според мен ние сбъркахме съществено с турците – точно тъй като комерсиалните ползи надвишиха геополитическите. В резултат се оказахме в сегашното състояние. Въпреки това би трябвало да се подхващат опити за спокойно споразумяване на спора в Нагорни Карабах – постоянно би трябвало да се опитваме.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР