Руският историк Юрий Дмитриев, оправдан по обвинения в детска порнография,

...
Руският историк Юрий Дмитриев, оправдан по обвинения в детска порнография,
Коментари Харесай

Отново задържаха руски историк, проучвал ГУЛАГ

Руският историк Юрий Дмитриев, оневинен по обвинявания в детска порнография, още веднъж е арестуван . Това заяви юристът му пред Агенция Франс Прес.

Дмитриев изследва активността на ГУЛАГ.

 Стотици руснаци уважиха жертвите на сталинисткия гнет в Москва
Стотици руснаци уважиха жертвите на сталинисткия гнет в Москва

По време на терора над 40 000 души са екзекутирани единствено в Москва

Дмитриев е арестуван в сряда " по отношение на ново престъпно дело ", сподели юристът му Виктор Ануфриев. Адвокатът добави, че през днешния ден съд в Северозападна Русия, където историкът живее, се чака да реши за мярката за неотклонение.

От десетилетия 62-годишният Дмитриев работи по откриването на всеобщи гробове с избити хора по време на ръководството на руския водач Йосиф Сталин.

Активисти сигнализират, че историкът е преследван от управляващите , с цел да му попречат да разкрива детайлности за една от най-мрачните страници от историята на Русия.

Дмитриев остана повече от година в ареста. През април съдът го оправда по обвинявания в детска порнография. Според деятели това е извънредно рядка победа, където съдиите нормално извършват настояванията на прокуратурата . Но историкът беше приет за отговорен по обвинявания в владеене на огнестрелно оръжие. Той беше освободен при изискване, че ограничи придвижването си през идващите 3 месеца.

Ануфриев изясни, че наподобява новият случай е обвързван със остарели обвинявания в полов тормоз.

Държавната телевизия НТВ заяви през вчерашния ден, че Дмитриев възнамерява да избяга в Полша . Адвокатът му отхвърли информацията, пояснявайки, че историкът даже няма чуждестранен паспорт.

От неправителствената организация " Хюман райтс уоч " сигнализираха, че Русия е изправена пред най-тежката рецесия със спазването на правата на индивида от руската епоха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР