Руският генерал, който според съобщенията е служил като висш командир на Украйна миналата година, почина

...
Руски генерал, който според съобщенията е служил като висш военен
Коментари Харесай

Руски генерал, който според съобщенията е служил като висш военен командир на Украйна миналата година, е починал, според руски държавни медии.

Армейският генерал Генадий Жидко почина на 58-годишна възраст "след продължително боледуване" в сряда, според държавната информационна агенция ТАСС.

Жидко беше командир на източния военен окръг на Русия между май и октомври миналата година. Съобщава се, че той е бил главният командир на театъра в Украйна по време на офанзивата на Москва срещу Лисичанск и Северодонецк през лятото на 2022 г.

Смъртта му беше обявена за първи път в Telegram от губернатора на Хабаровска територия на Русия Михаил Дегтярев, който каза: „Имах късмета да познавам този човек, много внимателен към нуждите на обикновен войник и много взискателен към службата. Именно тези командири се наричат ​​командири”.

Официално съобщение за смъртта на Жидко не е публикувано. В биографията на Жидко, публикувана в ТАСС, не се споменава времето, когато е бил командващ в Украйна.

Съобщава се, че той е поел ръководството на руските сили в Украйна малко след като Москва се е отказала от неуспешния си опит да превземе Киев миналата пролет, съобщи разследващата група Conflict Intelligence Team през май 2022 г.

Назначението така и не беше официално потвърдено, но през юни 2022 г. Жидко беше видян да седи до руския министър на отбраната Сергей Шойгу по време на посещението на министъра при силите, участващи във войната в Украйна, събитие, което изглежда потвърди издигането на Жидко до най-високата роля.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ISW) каза по това време, че назначаването на Жидко е „драстична стъпка“, тъй като той е бил политически офицер, а не командир на част, натоварен с командването на войски. В предишната си роля той беше началник на Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили, орган, който отговаря за идеологическата индоктринация и морала в руската армия. Докато беше в тази роля, той беше и заместник-министър на отбраната на Русия.

Според ТАСС Жидко преди това е служил като началник-щаб на руските въоръжени сили в Сирия, за което е получил наградата "Герой на Руската федерация", най-високото отличие на Русия.

Според ISW Жидко е бил освободен от поста командир на театъра и началник на Източния военен окръг през октомври след бързото освобождаване на територия от Украйна по време на контранастъплението в Харков.

През октомври 2022 г. Министерството на отбраната на Русия назначи генерал Сергей Суровикин за свой нов генерален командир на операциите във войната. Суровикин не е виждан публично след краткотрайния бунт на Вагнер през юни.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР