Руският език е изключен от учебните програми на общинските институции

...
Руският език е изключен от учебните програми на общинските институции
Коментари Харесай

Киев изключи руския език от учебната програма на училища и детски градини

Руският език е изключен от образователните стратегии на общинските институции за предучилищно и общо приблизително обучение в Киев. Това решение беше взето в четвъртък вечерта от Киевския градски съвет , предава ТАСС .

" При сегашните условия е нецелесъобразно и погрешно да се организира образователен развой [на руски] и да се учи съветски език в институции за предучилищно и общо приблизително обучение, които са общинска благосъстоятелност на териториалната общественост на град Киев “, се споделя в известието от пресслужбата на съвета.

" Депутатският корпус на Киевския градски съвет взе решение, което ще избегне нарасналото напрежение в обществото и ще ускори отбраната на просветителното пространство на Киев от хибридните въздействия на Руската федерация. Езикът има значение и сега това е въпрос на националната сигурност ", изясни ръководителят на непрекъснатата комисия на Киев по обучение и просвета, семейство, юноша и спорт Вадим Василчук.

Той добави, че това ще разреши прекосяването на групи и паралелки от съветски на държавен език.



Дерусификация на Украйна

Руската организация прави къс разбор на дерусификацията на Украйна, която стана държавна политика в светлината на събитията от 2014 година. В първите дни след идването на новото държавно управление Върховната Рада гласоподава за анулация на закона, който беше в действие от 2012 година и даде на съветския език статут на районен език в области, където той е роден за минимум 10% от популацията. Именно анулацията на този закон стана една от аргументите за гърмежа на протестното придвижване в Източна Украйна, където доминира рускоезичното население.

От 2016 година в Украйна започнаха да се вкарват езикови квоти за радио и телевизия; през 2017 година Народното събрание одобри нова версия на закона " За образованието “, която предвиждаше поетапна възбрана за потреблението на съветски език в просветителната система. На 15 май 2019 година президентът Петро Порошенко подписа закона " За обезпечаване на действието на украинския език като държавен език “, който в допълнение ограничи опцията за потребление на съветски език в страната, а също по този начин вкара санкции и разнообразни санкции за нарушавания на закона за езика.

От началото на съветската военна намеса, Украйна е обхваната от акция за тотална дерусификация. Местните управляващи вкарват цялостна възбрана за потреблението на съветски език и преподаването му в учебните заведения. На 21 октомври секретарят на Съвета за сигурност и национална защита Алексий Данилов още веднъж се изрече остро против потреблението на съветски език в страната, като съобщи, че съветският " би трябвало да изчезне изцяло от територията на Украйна “, а британският и украинският би трябвало да са наложителни. В момента специалността " Руски език " е останала единствено в четири университета в Украйна.

Източник: ТАСС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР