Руските военни се завръщат в местата си на постоянна дислокация

...
Руските военни се завръщат в местата си на постоянна дислокация
Коментари Харесай

Стига ли са плашили Киев?

Руските военни се завръщат в местата си на непрекъсната дислокация от учения, извършени наоколо до границите на Украйна. Западът оцени тези маневри като подготовка на Москва за навлизане в тази страна. В резултат на нервността, провокирана от западните медии, вложители, дипломати и олигарси, уплашени от вероятността за война, напуснаха Украйна. Но тези учения, настояват специалисти, са спрели Киев от военна експанзия против Донбас. Ще се изостри ли в този момент ситуацията?

Във вторник елементи от Южния и Западния военни окръзи на Русия започнаха да се връщат към местата си на дислокация след учения, които се организираха в райони покрай границите на Украйна. Подразделенията, които са изпълнили дилемите си, към този момент са почнали товарене на железопътен и авто превоз и през днешния ден ще стартират да се придвижват към военните си гарнизони, се показва в отчета на прессекретаря на Министерството на защитата генерал-майор Игор Конашенков. Редица други елементи, съгласно него, „ независимо вършат маршове като част от военните колони “. В удостоверение от Министерството на защитата демонстрираха видео и фотография от товаренето на бронирана техника след привършване на маневрите.

Първоначално от военното ведомство не оповестиха от кое място се връщат бойците. Но от пресслужбата на Южния боен окръг прецизираха, че военнослужещите на окръга се връщат в пунктовете си за непрекъсната дислокация от учения в Крим. От Западния боен окръг оповестиха, че военните се връщат в пункта на непрекъсната дислокация в Нижни Новгородска област, само че не прецизираха от кой район. Преди това обаче медиите разгласиха информация, че Русия е провела огромни учения в тези области, които граничат с Украйна - Ростовска, Воронежска, Белгородска, Брянска и Курска, както и в Крим. А главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна даже уточни числеността на тази група - 120 хиляди военнослужещи.

Конашенков също подсети за продължаващите и до момента руско-белоруски учения “Съюзна решимост”, които се организират сред 10 и 20 февруари в границите на инспекцията на силите за реагиране на Съюзната страна. Напомняме, че задачата на тези маневри е отработване на задания “по секване и отразяване на външна експанзия в хода на водене на отбранителни операции”.

Тези учения, които се организираха съвсем по целия периметър на границите на Украйна, съществено уплашиха Киев. Масло към огъня на всеукраинската суматоха беше налято от западни медии и публични лица, които нарекоха придвижването на съветските войски подготовка за настъпление в Украйна. Чуждестранните медии даже показаха съответните дати на удара, за която се твърди, че приготвя Москва. Русия щеше да „ нападна “ Украйна на 16 февруари в 1 часа сутринта лондонско време (3:00 ч. киевско време и 4:00 ч. московско време), нанасяйки солидни ракетни и танкови удари, пишат английските издания на “Сън” и “Мирър”, базирайки се на източници в американското разузнаване.

Кремъл реагира с подигравка на слуховете за „ настъпление “ сутринта на 16 февруари. По този мотив прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков предложи на украинците „ да настроят будилници за това време и да се уверят сами “.

Този път самата Украйна беше тази, която на първо време пострада от партенките и медийна нервност към „ съветската опасност “: президентът Зеленски съобщи „ бягството “ на капитал на стойност 12,5 милиарда $ от страната. Западните страни проведоха евакуацията на своите дипломати и прехвърлянето на задачи в Лвов. А от летищата в Киев имаше „ бягство на бизнес самолети “ с украински олигарси и топ мениджъри на борда.

Когато Министерството на защитата разгласи завършването на плануваните учения на Южния боен окръг и Западния боен окръг, управлението на Съединени американски щати, НАТО и европейските страни възприеха това недвусмислено - като евакуиране на съветските войски от границите на Украйна, сякаш че са събрани дружно, с цел да „ нахлуят “ в тази страна или са съсредоточени по границите за политически напън върху Киев. И това беше изтълкувано от Запада по чисто позитивен метод.

„ Ако тази информация бъде доказана, това ще бъде обнадеждаваща вест, позитивен сигнал, който би означавал деескалация, към която призовахме “, сподели прессекретарят на френското държавно управление Габриел Атал.

„ Всяка вест, че войските се изтеглят, е добра вест. Мисля, че те би трябвало да бъдат тествани и ние ще следим обстановката през идващите дни “, сподели финландският външен министър Пека Хаависто. „ Проверяваме дали приказваме за дребна деескалация, което би било страхотна вест “, повтори испанският външен министър Хосе Мануел Албарес на съдружниците от Европейски Съюз.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кирби съобщи в понеделник: Вашингтон прави оценка позитивно изказванията на съветската страна за идното довеждане докрай на част от ученията. В същото време представителят на военното ведомство акцентира, че Съединени американски щати към момента считат, че Русия не ги е уведомила транспарантно за какво се прави концентрацията на съветските войски по украинската граница.

Въпреки това президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че Вашингтон към момента не е удостоверил за изтеглянето на съветските войски и към момента позволява опцията за съветска „ офанзива “ против Украйна. „ Нашите анализатори демонстрират, че 150 000 бойци са ситуирани в Русия и Беларус по украинската граница “, сподели той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна изрази желанието на Алианса - НАТО желае да види освен изтеглянето на персоналния състав на съветските въоръжени сили, само че и изтеглянето на тежките въоръжения.

Съдейки по първичната реакция на Запада, изключително на европейците, изтеглянето на войските докара до известно разтоварване в обстановката към Украйна, считат специалисти. „ Смятам, че връщането на нашите войски в местата на непрекъсната дислокация и приключването на ученията е навременна стъпка. По-рано даже президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че избрани сили изкуствено утежняват обстановката и плашат страната с съветска „ инвазия “, сподели докторът на военните науки Константин Сивков„ Тоест самият Зеленски призна, че Съединени американски щати желаят съзнателно да сблъскат челно Русия и Украйна”, добави той.

„ При тези условия изказването на нашето Министерство на защитата за връщането на войските може да се смята за насрещна стъпка. Това предотвратява военния спор, който Съединени американски щати по този начин желаят. Честно казано, доста се веселя за това “, добави източникът.

Депутатът от Донецката национална република Владислав Бердичевски напомни, че Русия през цялото време на ученията декларира, че те са постоянни и нямат нищо общо с „ настъпление “ в Украйна. „ Затова е разумно след привършване на ученията войските да бъдат изтеглени “, сподели Бердичевски.

„ Що се отнася до разпалването на нервност към Украйна, по този начин Киев се готви да реши казуса с Донбас със мощ. Москва неведнъж е заявявала, че в случай че се развие подобен сюжет, няма да стои настрани. И се насочат закани за наказания и непрекъснати обвинявания против нея, с цел да не се меси Русия в този конфликт”, счита Бердичевски. „ Сега в Донбас всичко е умерено, никой не се паникьосва, никой не бяга и не си потегля, няма опашки на границата”, добавя той.

От своя страна политологът Алексей Нечаев напомня, че „ Русия даже не е изпратила войски в Украйна, а посолството на Съединени американски щати към този момент се е преместило от Киев в Лвов “. „ Освен това задгранични военни инструктори напущат Украйна “, сподели източникът.”Всичко това е доказателство за успеваемостта на военните маневри, които Русия организира на нейна територия. И, коства ми се, тези маневри не би трябвало да се стопират, а в противен случай, даже да се засилят по някакъв метод. Освен това страните от НАТО не престават да укрепват войските си в Източна Европа”, добави той.

„ Както демонстрира практиката, Русия не би трябвало да „ нахлува “ на никое място, задоволително е войските да се поддържат в непрекъснат режим на бойна подготвеност, а евентуалният зложелател в положение на стрес “,подчертава специалистът. “Вижте, след някоя друга седмица формалният Киев, вместо провокации в Донбас, ще се съгласи да извърши Минските съглашения тъкмо както е посочено в текста на този документ. Затова не трябва да се отпускаме и изключително не би трябвало да оставяме екипа на Зеленски да се отпусне”, заключва той.

Ръководителят на Съюза на ветераните от Афганистан Франц Клинцевич счита изтеглянето на бронираната техника за прибързано решение. „ Украинските батальони реактивни системи за залпов изстрелване „ Ураган “ и „ Смерч “ са ситуирани на линията на прикосновение в Донбас и са доставени муниции за тях “, напомня източникът. „ Според закона на военно време никой повече няма да ги изнася тези боеприпаси – те се взривяват на място или се изхвърлят с изстрел”, добавя той.

Събеседникът акцентира, че муниции не се внасят в Украйна със самолети, с цел да лежат бездействащи. „ Въпреки че са остарели, те са ефикасни и доста съвременни по украинските стандарти. Днес груповият Запад, воден от Съединени американски щати подтиква украинските националистически водачи да прочистят физически ЛНР и ДНР. И не се колебая, че това ще се случи в близко бъдеще “, акцентира Клинцевич. “В района има подготвени войски и без подозрение ние би трябвало да реагираме. Трябва да спасяваме хората. И изтеглянето на войските може да развърже ръцете на тези идиоти”, счита той.

Добавяме, че съветският непрекъснат представител в Европейския съюз Владимир Чижов сподели: Русия не възнамерява да подхваща дейности против Украйна, в случай че няма провокации от Киев. „ Няма да нахлуем в Украйна, в случай че не бъдем предизвикани да го създадем. Ако украинците стартират офанзива против Русия, не се учудвайте, в случай че ние отвърнем на удара “, сподели Чижов. Той означи, че нахлуване против съветски жители също ще се смята за нахлуване против Русия.

Фактът, че обстановката остава овладяна и след завръщането на военните от ученията, съобщи и Владимир Путин на конференция след диалозите с немския канцлер Олаф Шолц. “Как ще продължи Русия? По проект! От какво се състои? От действителната обстановка на място. Кой може да отговори по какъв начин ще се развие? Засега никой. Това зависи освен от нас”, сподели президентът.

По-рано прессекретарят на Кремъл Русия Дмитрий Песков съобщи, че опасността от въоръжено нахлуване на Украйна в Донбас в този момент е доста висока. В Донецк на 1 февруари оповестиха, че в Киев е подготвен проект за офанзива против Донбас.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР