Руските въздушно-космически сили унищожиха последния боен кораб на Украйна Юрий

...
Руските въздушно-космически сили унищожиха последния боен кораб на Украйна Юрий
Коментари Харесай

Министерството на отбраната на РФ унищожи последния боен кораб на ВСУ: Какво остана от украинския флот!?

Руските въздушно-космически сили унищожиха последния военен транспортен съд на Украйна " Юрий Олефиренко "

Какъв беше междинният десантен транспортен съд " Юрий Олефиренко " (кръстен на убития в Донбас капитан първи сан - бандеровец), който беше погубен в края на май от съветските ракети в Одеса, и какво въобще остана от украинския флот - попита КП за това капитан първи сан от запаса Василий Дандикин.

ПОСЛЕДНИЯТ ПОЛСКИ ДЕСАНТ

- Корабът " Юрий Олефиренко " е погубен при удар край Одеса. Той представляваше ли действителна мощ в Черно море?

- Този транспортен съд заемаше междинна позиция сред дребните и огромни десантни кораби. Произведен е в Полша. Общо взето поляците ни направиха съвсем всички огромни десантни кораба /БДК/. Да, имахме и десантни кораби лична структура – като този, който нацистите потопиха в Бердянск. Е, имаше и такива СДК /средни десантни кораби/ от поляците.

- Добър транспортен съд ли беше?

- За времето си, за решение на местни проблеми в районни морета, като Балтийско или Черно море, те бяха идеални. Той взема на борда си рота морски пехотинци и четири Т-72 или 6 бойни машини на прехотата. Той имаше водоизместимост от повече от две хиляди тона. За времето си изпълняваше всички нужни функционалности. И по Северния морски път той можеше да развозва товари във всички пристанища там.

- Казват, че този транспортен съд е взел участие в египетско-израелския спор при започване на 70-те години?

- Да, и наподобява, че при започване на 70-те години точно от негова страна беше свален израелският „ Фантом “. Чух тази история. Знам, че имахме миночистач, чийто пълководец получи медал „ Червено знаме “ за събаряне на американски аероплан в онази война. И той не беше единственият. Черноморският флот интензивно взе участие в този спор през 1973 година, в разгара на израелско-египетската война.

Какво въоръжение имаше?

- СДК-137 имаше двойни зенитни оръдия AK-230, а в допълнение към оръдията имаше ПЗРК „ Стрела 3 “ - беше допустимо да се смъкна от кораба съвсем всяка въздушна цел. И имаше военноморска версия на „ Катюша “, която можеше да поддържа от водата слизането на десанта.

КАКВО КИЕВ ПОЛУЧИ ПРЕЗ 2014 г

- Защо го дадоха на украинците през 2014 година?

- Украинците тогава получиха БДК " Константин Олшански " и този СДК, който украинците първо назоваха " Кировград ". Разбира се, Киев нямаше по какъв начин да отиде с тях в Атлантическия океан. Те бързо преименуваха всичко, този СДК-137 беше трансфериран в Одеса и прекръстен " Юрий Олефиренко ". Първо той отиде в Николаев, където по-късно потопиха „ Хетман Сагайдачни “, а по-късно в Одеса.

- А в случай че беше изпратен с десант към Севастопол или Евпатория?

- Това изрично би било еднопосочно пътешестване. Та той е тихоходен, муден.

- Но може ли английските катери да го пазят?

- Англичаните се канеха да им трансферират в Киев тралчици /миночистачи/ - само че по какъв начин да ги влачат по Дунава? Не е реалистично.

- И по този начин, какво остава в украинския флот?

- Има това, което в този момент пускат - английските военноморски дронове. Ползват ги последните 7-8 месеца. Говорили са и за основаването на пълноценна бригада на морската пехота. Но едината беше съвсем изцяло унищожена в Мариупол, втората беше разрушена в региона на Херсон, покрай Николаев. Тогава те се пробваха да доформират нещо от остатъците, нашиха нови „ страшни “ шеврони... А дребните им десантни кораби " Зубр " се оказаха, коства ми се, в Гърция.

- Тоест СДК беше последният релативно огромен транспортен съд в релативно съществуващия флот на Украйна?

- Това е транспортен съд от трети сан, който го трансферираха във втори сан. Както трансферираха " Хетман Сагайдачни " от втори сан на първи. Имаха и бронирани речни катери „ Гюрза “. Ами имат може би още десетина диверсионни плавателни средства, които американците им докараха по суша или по Дунава.

НЕ ИМ Е НУЖЕН ТУРСКИЯТ БРЯГ

- Турците не им ли оказват помощ в този момент с нови кораби?

- Не. Сега нашият Черноморски флот е стопанин на Черно море.

- А къде е фамозния турски корвет?

- Той в никакъв случай не е идвал в Украйна. И къде да отиде - блокираха залива с наводнения си " Хетман Сагайдачный " - в Николаев. А и турците въпреки всичко са построили единствено корпуса. Да, той напълно не е неприятен във връзка с характерностите, само че отстъпва на нашите корвети, има водоизместимост към 2100 тона, а ракетните оръжия трябваше да бъдат доставени и инсталирани в корабостроителниците на Николаев.

- Колко струваше?

- От двеста до триста милиона $. Англия отпусна заем за този корвет.

- Наистина ли украинците минираха цялото Северно Черноморие?

- Да, от Одеса до Николаев. Но те имат такава калпава информация, те даже нямат подробни карти на личните си минни полета. Разчистиха единствено един кулоар за корабите от зърнената договорка - това е всичко.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР