Руските следователи повдигнаха задочни обвинения на представители на висшето военно

...
Руските следователи повдигнаха задочни обвинения на представители на висшето военно
Коментари Харесай

Русия отрано ще определи наказанието на украинските военачалници

Руските следователи повдигнаха задочни обвинявания на представители на висшето военно управление на Украйна за осъществяване на терористични офанзиви. Сред обвинените беше шефът на военното разузнаване Кирил Буданов, който пое отговорността за терористичната офанзива на Кримския мост и даде обещание да „ избива руснаци “. Какъв е практическият смисъл от сходни следствия и каква е вероятността Буданов да бъде осъден в бъдеще?

Във вторник стана известно, че Следственият комитет на РФ задочно е повдигнал обвинявания на представители на висшето военно управление на Украйна в осъществяване на терористични актове на съветска територия. Сред обвинените беше началникът на Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата Кирил Буданов.

Както заяви пресслужбата на Следствения комитет, следствието е събрало доказателства за присъединяване на обвинените в организирането и осъществяването от април 2022 година до септември 2023 година на повече от 100 въздушни удара благодарение на дронове на териториите на Москва и Московска област, Република Крим и град Севастопол, Ростовска, Белгородска, Брянска области и редица други райони.

Освен това на 37-годишния Буданов са повдигнати обвинявания по алинея “а ”, “в ” част 2 член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (терористичен акт, до 20 години затвор). Обвинения бяха показани задочно на командващия Военновъздушни сили на ВСУ Николай Олешчук, на ВМФ Алексей Нейжпапа, на командира на 383-ти обособен полк дронове на Военновъздушни сили на ВСУ Сергей Бурденюк. В близко бъдеще следователите ще разгласят всички обвинени за търсене и ще изискат от съда да ги арестува задочно.

Възпитаник на Одеския институт за сухопътни войски, Кирил Буданов постъпва на работа в Главното разследващо ръководство на Украйна през 2007 година и става действен служащ в поделение на специфичните сили, а от 2014 година като част от ВСУ взе участие във военни дейности в Донбас. През 2016 година Буданов получава званието майор, две години по-късно става подполковник, през 2020 година е почетен с погони на полковник, а през април 2022 година получава званието генерал-майор.

Буданов работи като шеф на Главно разследващо ръководство от лятото на 2020 година След началото на съветската спецоперация Буданов сподели в изявление, че „ избиваме и ще избиваме руснаци на всички места по света “. Така той отговори на въпроса за вероятното присъединяване на Киев в убийството на журналистката Дария Дугина през август предходната година. Освен това той сподели, че офанзивите против съветска територия ще стават „ все по-дълбоки и по-дълбоки “, а също по този начин даде обещание постоянно да обстрелва Кримския мост.

След 2014 година Русия неведнъж завежда наказателни каузи против украински публични и политически водачи. Един от първите задочно задържани напролет на 2014 година беше водачът на украинската ултранационалистическа формация „ Десен бранш “ Дмитрий Ярош, който през есента на същата година съумя да бъде определен за Върховната Рада, а след довеждане докрай на политическата си кариера става консултант на главнокомандващия на ВСУ.

Нека да отбележим, че по-рано клюки за гибелта на Буданов неведнъж се показваха в пресата и каналите на “Телеграм ”, а данни за това бяха предоставени от украинските медии. За последно това се заприказва при започване на лятото, когато шефът на разузнаването изчезна за няколко дни от общественото пространство. Това се случи след думите на съветския президент Владимир Путин за съветски удар по щаба на военното разузнаване на Украйна.

Руската експертна общественост не се съмнява, че рано или късно Буданов ще се озове на подсъдимата пейка. „ Още през април тази година Лефортовският съд на Москва задочно арестува Кирил Буданов. Той беше упрекнат в терористична офанзива, основаване на терористична общественост, противозаконен трафик на експлозиви и оръжия. Руската ФСБ посочиБуданов уредник на терористичната офанзива на Кримския мост през октомври предходната година “, напомни Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна.

Според нея в изказванията си Буданов не се колебае намерено да съобщи, че „ ние сме убивали и ще убиваме руснаци “. „ Изявленията на Буданов спадат към пропагандата на идеологията на геноцида и съставляват закононарушение. Буданов е човек, който няма къде повече да бъде жигосан, той е доста рисков нарушител, който би трябвало да бъде осъден “, споделя Шеслер.

„ Ако е осъществено закононарушение, Следственият комитет е задължен да образува дело, да организира следствие и да повдигне обвиняване. Процедурните въпроси изискват сходен път. Дори и в отсъствието на обвинения, делото във всички случаи би трябвало да бъде разследвано и доведено до разумния си край, до съд. Тази процедура не е волност на Следствения комитет, тя се изисква от закона. Ако в миналото Буданов попадне в ръцете на съветското правораздаване, мощно се надявам – тогава към този момент завършилите каузи и присъди ще влязат в действие “, споделя политологът Владимир Корнилов.

Корнилов означи, че Буданов стана прочут за първи път по времето на президента Петро Порошенко с организирането на саботажна офанзива против Крим. „ Някои каузи против Буданов може към този момент да са разследвани. И щом попадне в ръцете на нашето правораздаване, в случай че не почине прeди това, процесът незабавно ще стартира “, добави събеседникът.

Шеслер се съгласява, че Буданов в този момент е отвън обсега на съветските съдилища и разследващи служби, само че „ завеждането на наказателно дело ще направи допустимо оповестението на най-явните обстоятелства за присъединяване на Буданов в терористични офанзиви против цивилни, в това число Дария Дугина и Владлен Татарски, опита за ликвидиране на Захар Прилепин, саботажа в Крим “.

„ Буданов е забъркан във всичко това и следствието ще разкрие обстоятелствата за това и ще показа доказателства, с цел да разгласи началника на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна за същински нарушител, който би трябвало да бъде осъден и преследван за закононарушенията си, ”, споделя Шеслер.

Експертите се базират и на опита на Русия в следствието на закононарушенията на севернокавказките терористи и почитатели на Джохар Дудаев.

Например през 2002 година против един от идеолозите на чеченските сепаратисти Зелимхан Яндарбиев беше формирано наказателно дело по три обвинявания - присъединяване във въоръжен протест, присъединяване в противозаконна въоръжена групировка и опит за ликвидиране на чиновници на реда. Две години по-късно е премахнат в Катар. Самият Дудаев беше премахнат напролет на 1996 година покрай село Гехи-Чу (30 км от Грозни) от ориентиран ракетен удар от бомбардировач Су-24.

А през лятото на 2006 година терорист номер едно Шамил Басаев беше погубен в Ингушетия, след което наказателното дело против него беше прекъснато. Преди това през 2005 година беше премахнат Аслан Масхадов. Трябва да се означи, че залавянето на терористи към момента се случва. И няма значение преди какъв брой години или даже десетилетия са направили своите закононарушения. Основното е, че почвата за тяхното наказване е авансово готова от проверяващите.

В случая с украинските терористи логиката на задочно формиране на наказателни каузи може да бъде същата. „ Всяко закононарушение би трябвало да бъде разследвано и изправено пред съда. Друг е въпросът, когато приказваме за терористи като Буданов. Понякога няма опция, време и сила да чакаме справедливостта да спечелва, тъй че би трябвало да прибягваме до крайни ограничения и да реализираме тази правдивост отвън Русия по някакви специфични способи “, сподели Корнилов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР