Руските сили продължават да оформят и консолидират състава на силите

...
Руските сили продължават да оформят и консолидират състава на силите
Коментари Харесай

ISW: Войната в Украйна източва бюджета на Русия

Руските сили не престават да оформят и консолидират състава на силите си в Източна Украйна, с цел да укрепят защитата против продължаващите украински контраофанзиви покрай границата на Харков и Луганска област. Продължават и да поддържат лимитираните настъпателни старания в Донецка област.
 
Независима украинска аналитична организация, Център за отбранителни тактики, означи на 12 декември, че руснаците централизират и систематизират командването и ръководството на войските на Западния боен окръг (ЗВО) в посока Харков-Луганск. Това заяви Институтът за проучване на войната (ISW).
 
Центърът означи, че сега в този регион работи 20-та общовойскова войска на ОМУ в три общи групировки: елементи от 144-та мотострелкова дивизия край Сватово; детайли на 3-та мотострелкова дивизия на линията Кременна-Рубижне и елементи от 18-та мотострелкова дивизия на 11-ти армейски корпус в северозападната част на Луганска област покрай Троицке.
 
Центърът също по този начин заяви, че елементи от 1-ви и 2-ри армейски корпуси (съответно войски на Донецката и Луганската национални републики), 76-та десантно-десантна дивизия и 106-та въздушно-десантна дивизия и до три отряда БАРС (боен резерв), възлизащи на 15 до 17 батальона, са съсредоточени в тази обща зона.
Тези концентрации на войски обаче евентуално са доста изтощени и незадоволителни.
 
ISW и преди е следил детайли на ОМУ, настоящи в цяла Харковска област преди огромните украински контраофанзиви през септември, които в последна сметка отблъснаха съветските войски назад към настоящата линия по продължение на границата сред Харков и Луганска област. Руски и украински отчети също така допускат, че има висока централизация на мобилизиран личен състав, настоящ по тази ос, евентуално за да се запълнят празнини в единиците за ОМУ, които са били деградирали в хода на продължаващите украински контраофанзиви в Североизточна Украйна. Отрядите БАРС-13 и БАРС-16 са изключително дейни по линията Сватове-Креминна.
 
Елементи на Централния боен окръг (ЦВО) по-рано са следени в региона на Северодонецк-Лисичанск.
Наблюдението, че детайли от съветските въздушнодесантни сили  действат в Луганска област, допуска, че те са се преразпределили надалеч от западния (десния) бряг на Херсонска област, където ISW по-рано заяви, че са работили преди всеобщото съветско евакуиране от десния бряг. Сегашният състав на силите на съветския контингент в Източен Херсон е неразбираем. Елементи на съветския Южен боен окръг (ЮВО) евентуално поддържат наличие в окупираните Херсонска и Запорожка области.
 
Бойците на групата " Вагнер ", подкрепени от детайли на 1-ви и 2-ри армейски корпус, са значително виновни за провеждането на настъпателни интервенции в Донецка област, изключително към Бахмут и западните околности на град Донецк. ISW по-рано заяви за ролята на силите на групировката в обезпечаването на незначителни облаги към Бахмут през последните няколко месеца. Войските на 6-ти полк на 2-ри армейски корпус на Луганската национална република (ЛНР) работят североизточно от Бахмут в региона на Соледар.
 
ISW в допълнение е следил преобладаването на групировки на 1-ви армейски корпус на Донецката национална република (ДНР) в региона на град Донецк-Авдиевка, по-специално батальоните " Спарта " и " Сомалия ", които са декларирали триумфи по западните околности на град Донецк през региони като Пески, Водяне и Маринка. Елементите на ДНР са изключително дейни в тази област от 2014 година насам. Руски източници оповестяват, че войските на ДНР, детайлите на съветския Източен боен окръг (ВВО) и 155-та морска пехотна бригада и 40-та обособена морска пехотна бригада на Тихоокеанския флот са виновни за скъпоструващи настъпателни интервенции югозападно от град Донецк в региона на Въгледар-Павливка през ноември.
 
Цената на съветската война в Украйна евентуално ще продължи да подкопава геополитическите акции на съветския президент Владимир Путин по света. Министерството на защитата на Обединеното кралство (МО) заяви на 11 декември, че Путин е подписал закон, отпускащ над девет трилиона рубли (приблизително 143 милиарда долара) за защита, сигурност и правоприлагане в бюджета за 2023 година Тази сума е към 8 % от брутния вътрешен артикул на Русия за 2021 година съгласно Световната банка. Министерството на защитата на Обединеното кралство оцени, че разноските за защита на Русия са се нараснали доста и ще съставляват над 30% от целия бюджет на Русия за 2023 година
 
По този метод Путин продължава да източва бюджета си за войната си в Украйна и може да се наложи да върне средствата за други интернационалните или вътрешни акции в процеса. ISW от дълго време е оценил, че съветските сили реалокират съоръжение и личен състав от други конфликтни зони като Сирия и Нагорни Карабах и може да анулират целта на други бойни дейности и задължения с мека мощ в интерес на поддържането на продължителна война в Украйна.
 
Путин наподобява към момента не желае да пожертва геополитическите си начинания в кратковременен проект и рискува да се изправи пред финансови усложнения, в които няма да може да балансира максималистичните цели в Украйна с акциите си за световна проекция на властта. Той, да вземем за пример, продължи с опитите си да възвърне позициите на Русия в Централна Азия, като несполучливо предложи да се сътвори тристранен съюз сред Русия, Казахстан и Узбекистан в края на ноември, по време на срещата на Висшия евразийски стопански съвет в Бишкек, Киргизстан, на 9-и декември.
 
Продължаващите разноски на Путин за районни начинания за мека мощ към този момент ядосаха няколко видни провоенни блогъри, които подлагаха на критика Кремъл за това, че съгласно известията е отпуснал съвсем шест милиарда рубли (около 95,5 милиона долара) за развиването на учебни заведения с преподаване на съветски език в Таджикистан, като в същото време не съумява обезпечаване на съветските сили на бойното поле.
 
Украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи, че Украйна има намерение да продължи контранастъплението през зимата на 2022-2023 година, откакто замръзването заради ниските температури разреши.
Резников съобщи на 11 декември, че Украйна ще възобнови контранастъплението, откакто " земята е по-здрава " през зимата, когато дава отговор на въпрос по отношение на прогнозата на шефа на Националното разузнаване на Съединени американски щати (DNI) Аврил Хейнс, че Украйна евентуално ще организира контранастъпление напролет. По-рано Резников съобщи на 6 декември, че Украйна се нуждае от артилерийски муниции, бронирани транспортни средства, танкове и бойни самолети, с цел да поддържа украинската контраатака.
 
Руските окупационни управляващи не престават напъните си да открият законов надзор върху украинските жители в окупираните територии. Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай съобщи на 12 декември, че длъжностни лица в самопровъзгласилата се Луганска национална република (ЛНР) последователно запълват свободните длъжности в правоприлагащите органи на територията на ЛНР с съветски жители.
 
Украинският център за стратегически връзки и осведомителна сигурност заяви на 12 декември, че съветските окупационни чиновници сега държат повече от 230 украински жители в плен в окупираната Запорожка област, с цел да принудят съдействие с съветските окупационни старания. Украинският общоприет щаб заяви на 11 декември, че съветските окупационни управляващи не престават да принуждават украински жители да получават съветски паспорти в окупираните територии, с необикновен акцент върху Мелитопол, Запорожка област.
 
Руските окупационни управляващи не престават да подхващат стъпки за консолидиране на икономическия надзор върху окупираните територии и са принуждавали украинските цивилни да преминат към рублата на 11 и 12 декември. Украинският център за опозиция заяви на 12 декември, че съветските окупационни управляващи не престават да притискат украинските предприятия да отстранен гривната, само че срещат опозиция макар санкциите и заканите.
 
Украинският общоприет щаб заяви на 11 декември, че съветските окупационни управляващи оферират финансова помощ на лица в пенсионна възраст в размер на 10 000 рубли и оферират по-високи заплати на локалните поданици, които са се съгласили да работят в институциите на окупационните управляващи. Украинският общоприет щаб също заяви на 11 декември, че съветските окупационни управляващи последователно изтеглят украинските гривни от комерсиалните мрежи, принуждавайки популацията да премине към съветски рубли.
 
Руските управляващи не престават да изпращат украинските деца в окупираните територии с агитация, с цел да оправдаят нахлуването на Русия в Украйна. Центърът за украинска опозиция съобщи на 12 декември, че учебните заведения в окупираните територии са наели съветски учители, с цел да промиват мозъците на украински деца с истории, че Русия ги е освободила от " нацистите ".
 
Украинският център за опозиция също заяви на 12 декември, че съветските управляващи в Южна Украйна са нараснали пропагандните събития, на които са гостували известни съветски блогъри, спортисти и музиканти. Руските управляващи не престават да се сблъскват с партизански напън в окупираните територии. Украинската и татарска партизанска група " Атеш " поеха отговорност за подпалването на съветските казарми в Съветске, Крим, на 10 декември, като означиха, че са ориентирани единствено към базата на мобилизираните съветски мъже.
 
Превод: News.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР