Руските състезатели по лека атлетика ще могат да се състезават

...
Руските състезатели по лека атлетика ще могат да се състезават
Коментари Харесай

В Русия са уверени, че атлетите ще могат да участват в Токио като неутрални

Руските състезатели по лека атлетика ще могат да се състезават като неутрални на Олимпийските игри в Токио следващата година, макар продължаващото наказване на локалната федерация, разгласи настоящият началник на централата Юлию Тарасенко. В понеделник Световната антидопингова организация (WADA) извади Русия от интернационалните надпревари за период от четири години, в това число от Олимпийските игри в Токио следващата година и от идващите зимни игри, както и от Световното по футбол през 2022 година поради подправяне на лабораторни данни. Изрично беше конкретизирано, че Русия ще може да взе участие на Европейското по футбол следващата година.

Това значи, че съветските спортисти, които получат позволение да вземат участие в Токио, ще могат да се състезават без националния си байрак и без химна на родината си. Но съветските спортисти са изправени пред спомагателни спънки да бъдат позволени, откакто процесът на възобновяване на федерацията им беше спрян предишния месец.

“Възможно е спортистите да се състезават под безпристрастен байрак, както всички други спортове, доколкото разбирам”, сподели Юлия Тарасенко, която беше назначена за настоящ президент на Руската атлетическа федерация.

Световната атлетика, известна като IAAF до предишния месец, спря процеса на възобновяване на Руската атлетическа федерация в организацията и повдигна опцията тя да бъде отстранена изцяло, откакто нейният президент и шестима други бяха краткотрайно осъдени поради съществени нарушавания на антидопонговите правила.

В резултат на тези наказания Световната атлетика реши да преразгледа статута на съветските спортисти, които получиха позволение да се състезават като неутрални през последните няколко години. Сред тях е и суперзвездата в скока на височина Малия Ласицкене, която нееднократно разкритикува спортните управляващи в родината си поради неприятната обстановка, в която я слагат.

Наказаните седмина души получиха наказания поради даване на погрешни пояснения и подправени документи по отношение на местонахождението на състезателя в скока на височина Данил Лисенко, сребърен медалист от Световното състезание в Лондон през 2017 година
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР