Руските кибератаки в страните от НАТО са се увеличили с

...
Руските кибератаки в страните от НАТО са се увеличили с
Коментари Харесай

Google: 300% ръст на руските кибератаки срещу страните от НАТО след инвазията в Украйна

Руските хакерски атаки в страните от НАТО са се нараснали с над 300% през предходната година спрямо 2020 година, а в Украйна - с над 250% за същия интервал, заяви Гугъл, представена от БГНЕС.

Скокът на офанзивите, който съответства с нахлуването на Москва в прозападна Украйна на 24 февруари 2022 година, е знак за това по какъв начин кибервойната ще става все по-разпространена в бъдещите спорове, съобщи американският софтуерен колос в нов отчет.

" През 2022 година Русия усилва с 250% таргетирането на консуматори в Украйна спрямо 2020 година ", се показва в отчета. " Таргетирането на консуматори в страни от НАТО се е нараснало с над 300 % за същия интервал ".

В отчета се споделя, че подкрепяните от съветското държавно управление нападатели са нараснали кибероперациите от 2021 година по време на подготовката за нашествието. Авторите му са забелязали " повече разрушителни хакерски атаки в Украйна през първите четири месеца на 2022 година, в сравнение с през предходните осем години, като офанзивите са достигнали своя пик към началото на нашествието ".

Дейци, спонсорирани от съветските въоръжени сили, " са употребявали унищожителен злотворен програмен продукт, с цел да нарушат и влошат държавните и военните качества на Украйна ", се споделя в отчета.

Кибернетичната им атака - в това число против консуматори в НАТО - варира от завладяване на уеб страници до събиране на разследваща информация и осведомителни акции за смяна на публичното мнение, в това число в интерес на съветската наемническа формация " Вагнер ".

" Ясно е, че киберпространството към този момент ще играе неразделна роля в бъдещите въоръжени спорове, допълвайки обичайните форми на война ", обявиха от Гугъл.

В хакерските атаки вземат участие голям брой нови участници.

" Войната е предиздвикала нападателите, подкрепяни от китайското държавно управление, да пренасочат вниманието си към украински и западноевропейски цели, с цел да събират информация за спора ", се споделя в отчета.

Войната също по този начин е разцепила лоялността на финансово стимулираните нападатели.

" Екосистемата на киберпрестъпността е нарушена, като някои групи са оповестили политическа преданост, други са се разделили по геополитически симптом, а известни оператори са прекратили активността си ", се споделя в отчета.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР