Руските хакери от групировката Fancy Bear, които Министерството на правосъдието

...
Руските хакери от групировката Fancy Bear, които Министерството на правосъдието
Коментари Харесай

Руски хакери атакували електронната поща на Вселенския патриарх, той нямал



Руските хакери от групировката Fancy Bear, които Министерството на правораздаването на Съединени американски щати упреква за офанзива против сървърите на Демократическата партия, са се опитвали да шпионират електронната поща на високопоставени дейци на Православната черква, в това число на Вселенския патриарх Вартоломей, написа Associated Press, като се базира на Secureworks, отделение на Dell за компютърна сигурност.

Associated Press е получила лист с 4700 електронни адреса, които са били обект на офанзива от съветските хакери, измежду тях и на близки помощници на Вселенския патриарх. Самият патриарх обаче нямал е-поща. Опитите за навлизане са правени през 2015 и 2016 година.

Според АР през октомври 2017 година шефът на пресслужбата на Вселенската патриаршия Никос-Гиоргос Папахристу е получил електронно писмо с предложение за възстановяване на работата на църквата с публицистите и обществеността. При отваряне на файла се зарежда шпионско приложение, а специалистите не са могли да открият кой е изпратил писмото.

Папахристу е отказал коментар, само че източниците на АР са удостоверили, че са правени опити за шпиониране на пощенските кутии на сътрудници на патриарха в Gmail.

Агенцията разяснява, че хакерската офанзива евентуално е обвързвана с настояването на украинската черква да се отдели от съветската и да получи автокефалност.

През април Украинската православна черква дружно с президента на Украйна Петро порошенко изиска от Вартолемей автокефалност и молбата беше призната.

От Руската православна черква са декларирали, че не знаят нищо за тези хакерски офанзиви и са отказали коментар. Руските управляващи пък настояват, че нямат нищо общо с Fancy Bear.

Хакерите от Fancy Bear също по този начин са се опитвали да обхванат в електронните пощи на религиозни дейци от Съединени американски щати – православни, католици, мюсюлмани и юдеи, написа още Associated Press. На офанзива са били подложени също по този начин нунциатът в Украйна, духовното ръководство на мюсюлманите в някогашната руска република и Украинската униатска черква.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР