Руски учени извлякоха от ледените пластове над езерото Восток в

...
Руски учени извлякоха от ледените пластове над езерото Восток в
Коментари Харесай

Руски учени извадиха лед на почти 600 000 години от дълбините на Антарктида

Руски учени извлякоха от ледените пластове над езерото Восток в Антарктида лед на възраст близо 600 000 години, гласи отчет на Арктическия и антарктически проучвателен институт (ААНИИ).

„Специалисти от Института за арктически и антарктически проучвания към антарктическата изследователска станция „Восток“ сполучливо извадиха ледено ядро на възраст 567 000 години от дълбочина 3453 метра. През идната година учените чакат да получат проби на възраст над 1 милион години от долните пластове на ледника“, се споделя в, представен от.

Както изясняват учените, по време на експедицията те са извлекли 133,63-метрово ледено ядро. Целта на плана обаче е да се проникне в ледения пласт на дълбочина до 3,61 км, където има лед на възраст до 1,2 милиона години.

„От ледените ядра можем да реконструираме с акуратност температурния режим, да оценим слънчевата и вулканичната интензивност, плътността и газовия състав на атмосферата и да определим наличието на парникови газове. Ще можем да създадем заключения за биологичните, историческите и даже икономическите промени в живота на нашата цивилизация. Но най-важното е, че ще можем да изградим модели на бъдещите вероятни климатични съмнения на планетата“, се споделя в известието на шефа на ААНИИ Александър Макаров.

Руските откриватели чакат да завършат сондажа на античния лед на станция „Восток“, ситуирана покрай подледното езеро Восток в Антарктида, до март 2023 година.

През февруари 2012 година за първи път в историята на човечеството сондаж на ледената завивка на Антарктида доближи до повърхността на подледното езеро Восток на дълбочина 3769,3 метра. При откриването на езерото съветските откриватели получиха неповторим материал – ядро от езерен лед от долните пластове на антарктически хладилник и проби от замръзнала езерна вода. Интегрираното проучване на тези проби даде научни резултати от международно значение, които способстваха значително за разбирането на естеството на неповторимия подледников воден басейн.

През януари 2014 година подледниковото езеро Восток беше отворено още веднъж и от него извлякоха ядро с дължина 0,71 метра. Чрез проучването на подледниковото езеро Восток учените ще могат да сформират картина на климатичните промени на Земята, с цел да схванат и предвиждат по-добре актуалните климатични процеси.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР