Руски техници може умишлено да са саботирали експлоатацията на съветски

...
Руски техници може умишлено да са саботирали експлоатацията на съветски
Коментари Харесай

Руснаци са саботирали словашки изтребители, предназначени за Украйна

Руски техници може съзнателно да са саботирали употребата на руски изтребители МиГ-29, благосъстоятелност на словашката войска, сподели министърът на защитата Ярослав Над, представен от euractiv.bg.

Изтребителите МиГ-29 са двумоторни самолети руско произвеждане, които са били част от словашката войска като завещание от разделянето на Чехословакия през 1993 година Наскоро те бяха дадени на Украйна и от този момент словашката войска не ги употребява.

„ Те можеха да летят, само че това не значи, че са способни да вземат участие в борба. Украинците пристигнаха в Словакия седмица по-рано и донесоха аварийни елементи и инспектираха самолетите “, изясни Над, откакто опозицията, водена от някогашния министър председател Роберт Фицо, остро подлага на критика държавното управление, че се е отказало от скъпи самолети.

Неизправностите може да са съзнателно породени от съветски техници, които са били във въздушната база Слиач в Словакия до предходната година, допусна Над.

„ Дори стартира следствие въз основа на нашите съмнения. Имаше елементи в моторите на самолета, до които имаха достъп словашки техници, само че имаше и такива, до които имаха достъп единствено съветски техници. Дефектите се появиха единствено в тези елементи, до които имаха достъп руснаците “, изясни министърът.

Въпреки че следствието не потвърди умишлени повреди, Министерството на защитата „ почувства загуба на доверие в съветските техници в Слиач, защото грешките продължаваха да се появяват тук-там, до които единствено те можеха да стигнат “, добави министърът.

Генерал-лейтенант Любомир Свобода, който е някогашен водач, също допусна, че руснаците съзнателно са развалили самолетите.

„ Взехме мотор от тях, който трябваше да издържи 350 часа. В последна сметка хвърча единствено 70 часа. Какво можем да създадем против това? Може става въпрос за некачествена направа “, сподели той в изявление за „ Денник Н “.

Руското посолство в страната съобщи, че доставката на бойни самолети на Украйна е довела до „ непредсказуема и рискова ескалация на спора, за която ще бъдат държани виновни основателите на взетите решения “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР