Руски следователи обвиниха службите за сигурност на Украйна и агенти,

...
Руски следователи обвиниха службите за сигурност на Украйна и агенти,
Коментари Харесай

Кремъл обвинява сътрудници на Навални за убийството на руския пропагандист Татарски

Руски следователи упрекнаха службите за сигурност на Украйна и " сътрудници ", свързани с опозиционния водач Алексей Навални, който от две години е в ареста, че стоят зад бомбения атентат, при който почина почитан съветски боен блогър.

Русия окачестви като терористичен акт убийството на съветския боен блогър Владлен Татарски, който почина преди ден при детонация в Санкт Петербург, осведоми Аджерпрес.

" Установено е, че терористичният акт, осъществен на 2 април в Санкт Петербург против известния публицист Владлен Татарски, е плануван от украинските специфични служби с присъединяване на сътрудници, които са сътрудничили на ФБК на Навални ", твърди Руският антитерористичен комитет в изказване.

Припомняме, че на 10 юни 2021 година съветското правораздаване сложи отвън закона няколко организации, свързани с Навални, в това число ФБК, неговото политическо придвижване, и Фонда за отбрана на правата на жителите (ФЗПГ), като ги разгласи за " екстремистки ".

Според Комитета за битка с тероризма Дария Трепова, хипотетичната основна обвинена за това нахлуване, арестувана в понеделник от съветските сили за сигурност, е " деен покровител " на ФБК. Комитетът добави също, че следствията не престават.

На среща с медиите представителят на Кремъл Дмитрий Песков се базира на същото изказване на Антитерористичния комитет, като повтори, че " това е терористичен акт ".

" В момента тече дейната фаза на следствието ", сподели Песков и добави: " Наблюдаваме много енергични ограничения за задържане на обвинените. Във всеки случай дано бъдем търпеливи и да изчакаме идващите известия от специфичните служби, работещи по този случай ".

Песков добави, че съветският президент Владимир Путин е бил " неотложно осведомен за този " случай.

В резултат на детонацията са ранени 32-ма души.

Отделно от това съветското министерство на вътрешните работи по-рано заяви, че е задържало Дария Трепова (26 г.), която счита за главния обвинен за нападението против Татарски.

Според проверяващите взривното устройство е било прикрито в гипсова статуетка, която е била дадена на военния блогър като подарък от един от участниците в мероприятието, извършено в кафене в Санкт Петербург - заведение, принадлежащо на шефа на наемническата формация " Вагнер " Евгени Пригожин. Руските служби за сигурност разпознават Дария Трепова като лицето, което е връчило статуетката на Татарски няколко минути преди детонацията.

Трепова към този момент е била на прицел на съветските управляващи през февруари 2022 година, когато е наказана на 10 дни административен арест за неразрешена акция против съветската военна акция в Украйна.

Според Агенция Франс Прес младата жена, задържана в Русия през днешния ден, е признала, че е внесла взривното устройство, умъртвило блогъра.

" Донесох една статуетка, която се взриви " в кафенето, сподели Дария Трепова във видеоклип, оповестен след задържането ѝ от съветското министерство на вътрешните работи. Запитана от служител на реда кой ѝ е дал бомбата, тя отговори, че ще изясни " по-късно ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР