Руски съд осъди звездата на американския женски баскетбол Бритни Грайнър

...
Руски съд осъди звездата на американския женски баскетбол Бритни Грайнър
Коментари Харесай

Руски съд осъди американската баскетболистка Бритни Грайнър на девет години затвор и глоба от 1 милион рубли за трафик на канабис


Руски съд осъди звездата на американския женски баскетбол Бритни Грайнър на девет години затвор, откакто я призна за отговорна в владеене и трафик на опиати, предадоха международните организации. Тя беше арестувана през февруари на московско летище с пълнители за електронни цигари, съдържащи масло от канабис, в багажа и от този момент се намира в ареста.

Американският президент Джо Байдън отхвърли като " неприемлива " присъдата против баскетболистката и изиска от Русия неотложно да я освободи. Президентът увери, че ще работи неуморно, с цел да " изследва всички вероятни способи " за нейното освобождение. " Днес американската гражданка Бритни Грайнър бе наказана на затвор, която е още едно увещание за това, което светът към този момент знаеше: Русия незаслужено задържа Бритни ", уточни в изказване Байдън.

" Съдът признава подсъдимата за отговорна " за нелегално владеене и трафик на " доста количество " опиат, сподели арбитър Анна Сотникова, преди да заяви присъдата - девет години отнемане от независимост и санкция в размер на 1 млн. рубли (близо 16 990 долара). Адвокатите на спортистката споделиха, че ще апелират присъдата.

Трийсет и една годишната баскетболистка отхвърля да е забъркана в контрабанда на дрога и в показанията си съобщи, че в бързината несъзнателно е поставила пълнителите с канабис в багажа си, тръгвайки за Русия. Тя също така съобщи, че канабисът й е постановен с здравна цел.

Прокуратурата беше поискала девет години и половина затвор. Съдът в московското предградие Химки регистрира като смекчаващи виновността условия самопризнанията на Грайнър и нейните спортни достижения. Времето, прекарано от Грайнър в ареста, се приспада от периода на наказването. Иззетото масло от канабис ще бъде унищожено.

Грайнър беше задържана в средата на февруари и се озова в геополитическия въртоп, провокиран от съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари, поради която руско-американските връзки стигнаха до най-ниската си точка от края на Студената война.

Осъждането на Грайнър може да проправи пътя към замяна на пандизчии сред Русия и Съединени американски щати, която да включва 31-годишната спортистка и излежаващия присъда в американски затвор съветски оръжеен търговец Биктор Бут, отбелязва Ройтерс. Добре информиран източник сподели пред Ройтерс, че Вашингтон е податлив да замени Бут, чийто живот ненапълно е въодушевил основателите на холивудския филм " Цар на войната " от 2005 година с присъединяване на Никълъс Кейдж в ролята на Юрий Орлов. Руски представители споделиха, че такава не е реализирана. Те настояват, че известната като Би Джи измежду почитателите си баскетболистка е нарушила законите и би трябвало да изтърпи наказването си.

Грайнър призна, че е носела пълнители за електронни цигари, съдържащи масло от канабис, само че сподели, че го е направила, без да желае. Преди изговаряне на присъдата, тя помоли съдийка да не " поставя завършек на живота ѝ " с тежко наказване и се разплака.

Българска телеграфна агенция

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР