Руски пристанища и кораби в Черно море - включително танкери,

...
Руски пристанища и кораби в Черно море - включително танкери,
Коментари Харесай

Politico: Украйна обяви война на руското корабоплаване в Черно море

Руски пристанища и кораби в Черно море - в това число танкери, пренасящи милиони барели нефт за Европа - може с съображение да бъдат атакувани от украинската войска като част от напъните за намаляване на военната машина на Москва, предизвести почитан чиновник в Киев в понеделник след две скорошни офанзиви против съветски кораби, написа европейската редакция на Politico.
 
" Всичко, което руснаците движат напред-назад по Черно море, са наши годни военни цели ", съобщи Олег Устенко, стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски, пред изданието, като сподели, че този ход е възмездие за отдръпването на Русия от постигнатата с посредничеството на Организация на обединените нации черноморска зърнена договорка и отприщване на серия от ракетни офанзиви против селскостопански хранилища и пристанища.
 
" Тази история стартира с това, че Русия блокира зърнения кулоар, заплашвайки да нападна нашите кораби, унищожавайки нашите пристанища ", уточни Устенко. " Нашата морска инфраструктура е под непрекъсната офанзива ". През уикенда Украйна разгласи водите към черноморските пристанища на Русия за " военнорискова зона " от 23 август " до второ разпореждане ". Зоната включва огромни съветски пристанища като Новоросийск, Анапа, Геленджик, Туапсе, Сочи и Таман.
 
Това кара застрахователните ставки за корабите да скочат до небесата и може да заплаши един от главните направления за експорт на Русия за нефт и петролни артикули – ключът към обезпечаването на задоволително пари на Кремъл, с цел да продължи да води война против Украйна. " След този уикенд Черно море се усеща като по-опасно място за интернационално мореплаване и към този момент беше доста рисково ", споделя Байрън Маккини, шеф на S&P Global Market Intelligence.
 
" Много кораби просто не отиват в региона. Застраховката съвсем не съществува. Там, където има застрахователни ставки, те са доста високи и занапред ще се усилват ". В събота съветската федерална морска организация Росморречфлот заяви, че съветския танкер " Сиг " е бил ударен при удар от украинските сили, до момента в който е плавал покрай окупирания от Украйна Кримски полуостров. " Танкерът получи удар в машинното си поделение, покрай ватерлинията от десния ръб, евентуално вследствие на офанзива от морски дрон ", описаха чиновници.
 
Украинското министерство на защитата разгласи, че до момента в който руснаците " тероризират мирните украински градове и унищожават зърното, обричайки стотици милиони на гладна гибел ", няма да има " повече безвредни води или мирни пристанища за вас в Черно и Азовско море ".
 
Миналия месец Русия е транспортирала съвсем 59 милиона барела недопечен нефт, една трета от общия й експорт, от стратегическото черноморско пристанище Новоросийск, съгласно разследващата компания Kpler. От тях 32 милиона барела са отишли за страните от Европейски Съюз. Пристанището обработва и други горива като дизелово гориво, газьол и нафта в допълнение към зърното, предопределено за международния пазар. Новоросийск е и мястото, където приключва нефтеният водопровод на Каспийския тръбопроводен консорциум, който доставя до 1,3 милиона барела дневно нефт от Казахстан - откъдето той се доставя до международните пазари. Новоросийск също е дом на огромна военноморска база на Черноморския флот.
 
Миналата седмица украински морски дрон удари и повреди съветски боен десантен транспортен съд " Оленегорский горняк ". Близостта на военните на Москва до комерсиалните пристанища може да усили риска за цивилните кораби, предизвести Алексис Елендър, стоков анализатор в Kpler. " Тези, които оперират на корабните пазари, споделят, че явно не чакат Украйна да нападна комерсиалното мореплаване, само че има риск инсталациите или корабите да попаднат в кръстосания огън, а има доста търговия, която се движи през черноморските пристанища на Русия ", съобщи той.
 
" Има доста гръцки кораби, които работят по тези покупко-продажби и до момента в който някои притежатели не са склонни да транспортират съветски товари, там има цяла интернационална комбинация ". Нарастващият риск, който спорът съставлява за натоварените интернационалните водни пътища, ще значи сложни решения за корабоплаването и за търговците, изкушени да продължат да купуват на ниска цена съветски нефт при изискванията на таван на цената от 60 $ за барел, избран предходната година от Г-7.
 
" Въпреки това към момента имате гръцки и турски танкери, работещи към тази зона, работещи с съветски нефт в границите на рестриктивните мерки на цените, и имаше много задгранични кораби в и към региона на офанзивата с дрон в Новоросийск ", съобщи Маккини. " Най-интересният въпрос, който произтича от това, е дали те ще бъдат възпрени в бъдеще, в случай че техните многомилионни активи в този момент са изложени на риск от заблудена ракета или каквото и да е то ".
 
Международната камара по мореплаване, която съставлява корабособствениците и операторите, отхвърли да разяснява дали последните събития в Черно море ще възпрат нейните членове да вършат бизнес там. Но съгласно Устенко западните компании към този момент би трябвало да осъзнават, че не може да има повече бизнес както нормално с Русия.
 
" От правна и морална позиция е изцяло безпричинно тези кораби да продължат да доставят съветски нефт ", съобщи той. " Сега това се поддържа и от икономическа позиция, защото рискът е извънредно висок. При тези условия цените на застраховките ще скочат доста, което ще направи тези доставки нерентабилни. Вашият транспортен съд и екипажът ви ще бъдат изложени на голям риск. " Големите компании, които продават застраховки, финансират, подготвени ли са да продължат този тип работа, когато видят тези фотоси, идващи от Черно море? " — попита Устенко. " Това е подобаващият миг даже за тези, които към момента се пробват да затворят очи и да се преструват, че нищо не се е случило, с цел да осъзнаят – няма метод ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР