Руски обстрел срещу украинската атомна централа Запорожие създаде опасност от

...
Руски обстрел срещу украинската атомна централа Запорожие създаде опасност от
Коментари Харесай

Руски обстрел създаде опасност от извънредна ситуация в АЕЦ „Запорожие“

Руски обстрел против украинската атомна централа " Запорожие " сътвори заплаха от сериозна спешна обстановка. Прекъснат е бил електропровод, който зарежда централата с ток. Има опасност за нуклеарното гориво в реакторите, написа Deutsche Welle.
В резултат на съветски обстрел на 4 април е бил пресечен въздушен електропровод, посредством който Запорожската АЕЦ получаваше електрическа енергия от украинската енергийна система. Има заплаха от сериозен нуклеарен случай. За това заяви украинската национална компания за произвеждане на нуклеарна сила. След началото на войната в Украйна атомната централа бе окупирана от съветски войски от 4 март 2022 година. Оттогава насам е била изключвана осем пъти заради развалени електропроводи отвън нейната територия.

Заплаха за нуклеарното гориво в реакторите
Прекъсването на електроснабдяването " за следващ път заплашва с пораждане на изключителна обстановка ", обявиха от Енергоатом. Както показват от компанията, сега най-голямата атомна електроцентрала в Европа е обвързвана с украинската енергийна система единствено посредством електропровода " Днепропетровска ", който беше възобновен след най-голямата съветска офанзива против украинската енергийна система в нощта на 22 март.
В случай на изключването му Запорожската АЕЦ е изправена пред ново цялостно спиране на електрозахранването - обстановка, която заплашва безвредното предпазване на нуклеарното гориво в реакторите и басейните за предпазване.
Междувременно съветската държавна корпорация " Росатом ", която де факто управлява АЕЦ " Запорожие ", съобщи, че аргументите за спирането на електропровода се " обясняват " и че оборудването в " Запорожката  АЕЦ " се държи " под непоколебим надзор на стандартите за радиационна сигурност ".

Нарушени са всички стандарти за сигурност
В началото на март ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи, че шест от седемте протокола на МААЕ за нуклеарна и физическа сигурност са били изцяло или отчасти нарушени в следената от съветските военни Запорожска атомна електроцентрала.
На 7 март Управителният съвет на МААЕ одобри резолюция, в която се упорства за незабавно евакуиране на съветския боен и различен личен състав от Запорожската атомна електроцентрала и незабавното ѝ връщане под цялостния надзор на способените украински управляващи. Кремъл отхвърли апела на МААЕ, като го назова " посягане върху суверенитета и териториалната целокупност на Русия ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР