Руски космически апарат не се е отправял успешно към Луната

...
Руски космически апарат не се е отправял успешно към Луната
Коментари Харесай

Космическа бутафория: икони и мощи летят до орбита и обратно

Руски галактически уред не се е отправял сполучливо към Луната от 1976 година, а към Марс – от 1988 година насам. За сметка на това през последните години голям брой икони, мощи и религиозни знаци полетяха в близката околоземна орбита на борда на все по-ненадеждните съветски галактически кораби.

Храмът “Преображение Господне ” в Звездното градче има куполи, които наподобяват многостепенна ракета, написа галактическият специалист Иля Харламов в телеграм канала “Юра, Прости ”. В този храм се съхраняват мощите на повече от 100 светци, доста от които са били в космоса.

Историята на храма е положена на 30 септември 2009 година, когато от Байконур е изстрелян галактическият транспортен съд “Союз ТМА-16 ”. С благословението на игумена на храма Иова, космонавтът Максим Сураев взима със себе си парченце от Животворящия Кръст Господен. По времето на тази експедиция е осъществена първата литургия в храма, а година-по-късно, през 2010, се състои Великото освещение от патриарх Кирил. Макар че свещеник Йов не е космонавт, той лети на аероплан, допускащ симулацията на безтегловност.

В храма космонавтите се сбогуват и срещат, провеждат се пътувания до Свето-Троицката Сергиева лавра и има молебен пред светите мощи на Преподобния Сергий. Космонавтите отдават изключително огромна респект на Свети Сергий и по тази причина не е изненадващо, че в открития космос желаят да са под неговата протекция и патронаж. За пръв път парченце от мощите на Преподобния пътуват в космоса още през 2008 година, като те престояват в орбита към половин година.

Освен частицата от Животворящия Кръст, в космоса са пътували още доста други светини. Най-често те са свързани със Преподобния Сергий и Николай Чудотворец. Благодарение на резолюцията на Патриарх Алексий II, храмът в Звездното градче е под духовната протекция на братята на Свето-Троицката Сергиева лавра. Също по този начин в орбита са пътували частици от мощите на великомъченика Теодор Тирон и Теодор Стратилат, на светия великомъченик Георги Победоносец, на преподобния Серафим Саровски, на свети Петър и Филип, на Митрополит Московски и доста други.

Някои от светините обитават непрекъснато на МКС. Там има цяла сбирка от книги, икони, фотографии, отрязъци от православни списания, а също по този начин кръст с благословението на Алексий II. Кръстът е връчен от тогавашния началник на Роскосмос на екипажа на кораба “Союз ТМА-8 ”. И до момента кръстът се намира на видно място на служебния модул на съветския сегмент на МКС.

В диаметралната конструкция на служебния модул се обитава огромен набор от икони – по този начин той се е трансформирал в самобитен иконостас. Там се намира Казанската икона на Божията майка, предадена от Патриарх Кирил на членовете на експедицията МКС-27 (Самокутяев, Борисенко, Гаран). От 7 април 2011 година иконата е непрекъснато на станцията.

През 2009 година космонавтът Юрий Лончаков, с изключение на парченце от мощите на Николай, взима със себе си някои от персоналните си икони. По време на експедицията космонавтът излиза два пъти в открития космос с икона. След като се връща на Земята Лончаков, както и отец Иов от Храма в Звездното градче, отиват на поклонничество във Венеция и Бари. Там част от иконите, пътували в открития космос, са връчени като блага в храмовете на тези градове. Ръководството на Бари и настоятелят на базиликата Свети Николай (католическият духовник Дамиано Бова) от своя страна подаряват на храма на Звездното градче ковчег и дървено светилище, в което се съхраняват мощите на Св. Николай от 1087 година – само че под изискване, че светинята бъде изпратена в космоса. Това се случва по времето на задачата на космонавта Фьодор Юрчихин. Освен дървената реликва, през 2017 година Юрчихин взима със себе си литография на иконата на определените нови мъченици от Пермската земя и икона на настойника на Крим – св. Лука. Тя обикяла към Земята 700 пъти.

Иля Харламов оповестява, базирайки се на управлението на Храма в Звездното градче, че до момента не е имало случай, в който нито един от членовете на съветски екипаж да не вземе някаква реликва със себе си. Много постоянно космонавтите излизат в открития космоса дружно с Псалтир, молитвеник и дребни икони. По думите на космонавта Валерий Корзун “важно е да стартираме деня с благословията на Господ, молитва към Света Богородица и респект към светците. Обръщането към светците, изобразени на иконите, ни дава успокоение, кротичък дух и убеденост в бъдещето ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР