Руски изтребители са се доближили опасно до нидерландската фрегата Евертсен

...
Руски изтребители са се доближили опасно до нидерландската фрегата Евертсен
Коментари Харесай

Битката на Москва за Черно море

Руски изтребители са се доближили рисково до нидерландската фрегата " Евертсен " в неутралните води на Черно море и са „ имитирали офанзива " против плавателния съд. Това съобщи нидерландското министерство на защитата във вторник, на 29-и юни. Инцидентът е станал на 24-и юни – ден след този с английския унищожител " Дифендър ", който беше обстрелван предупредително от руски военни край крайбрежията на анексирания от Москва полуостров Крим.

Министърката на защитата на Нидерландия Анк Бейлевелд назова дейностите на Русия „ безотговорни " и увери, че „ Евертсен " има цялостното право да плава там. По нейните думи „ няма никакво опрощение за този тип нападателни дейности, които усилват вероятността от произшествия ". 

От своя страна съветското министерство на защитата съобщи, че изтребителите са били изпратени към фрегатата откакто е било открито, че плавателният съд се доближава към води, които Русия счита за свои.

В понеделник Украйна и Съединени американски щати дружно с още над 30 други страни започнаха военно учение в Черно море. Маневрите " Морски бриз-2021 " се организират за 21-и път, като поради спора сред Украйна и Русия на тях се гледа като на поддръжка от Запада за държавното управление в Киев.

Москва възприема Черно море като свое

Москва желае да трансформира Черно море в " съветско море " и Алиансът е заставен да реагира, написа в коментар по този мотив немският " Ди Велт ". Мрачните предизвестия от страна на Русия във връзка маневрите на НАТО демонстрират сериозността на ситуацията. Изданието акцентира, че задачата на най-големите учения от 25 години насам е да се увеличи отбранителната дарба на черноморски държави като България и Румъния против възможна съветска експанзия, както и да бъде демонстрирана взаимност с Украйна.

НАТО стартира да се отнася същински съществено към черноморския район едвам откакто Русия навлезе в Крим, показва още " Ди Велт ". За Москва Черно море е значимо, тъй като то обезпечава на Русия достъп до Средиземно море, т.е. до съдружниците ѝ в Близкия изток, като Башар Асад, да вземем за пример. За Русия морето е един тип буферна зона както във връзка с заканите за Близкия изток, по този начин и за заканите от страна на НАТО, който, съгласно Кремъл, заплашва и Крим, и южните региони на  Русия. Целта на Москва е да си възвърне изгубеното въздействие в черноморския район, в който след разпада на Съюз на съветските социалистически републики салдото на силите се измести в западна посока. Актуалните опасения на Русия са, че при по-засилено наличие на НАТО в Черно море огромни елементи от европейска Русия биха попаднали в обсега на западни ракети със междинен радиус на деяние. Затова от анексията на Крим насам Русия милитаризира от ден на ден украинския полуостров. Числеността на разположените там бойци е удвоена, нараства и броят на руските военни кораби в района.

Ясен сигнал към Москва

Графиката демонстрира участниците в във военното обучение " Морски бриз-2021 " и числеността на бойните единици

От черноморските страни единствено Турция е в положение ненапълно да се опълчи на Русия, имайки поради мощта на съветската противоракетна защита. След анексията на Крим Украйна изгуби огромна част от своя военен флот, Грузия държи военните си кораби по крайбрежието по финансови аргументи, а Румъния и България за момента съвсем няма какво да опълчват на Русия. Изброените страни имат и още един проблем: натовските страни с мощни Военноморски сили като Съединени американски щати и Англия са лимитирани в дейностите си в Черно море –техните кораби нямат право да остават повече от 21 дни в района.

Все отново водите на Черно море са интернационалните, респективно корабоплаването в тях е свободно. НАТО желае да подсигурява това и още веднъж и още веднъж да акцентира, че не приема претенциите на Русия по отношение на Крим и неговата акватория. Затова непрекъснато се стига до произшествия като тези от предходната седмица. Натовските маневри би трябвало да бъдат явен сигнал за Москва, че не се одобряват нито съветските искания към Крим, нито тези за руско господство в Черно море, се споделя още в коментара.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР