Руски и китайски бизнесмени тайно са обсъдили през октомври планове

...
Руски и китайски бизнесмени тайно са обсъдили през октомври планове
Коментари Харесай

Русия строи подводен тунел до Крим с помощ от Китай

Руски и китайски предприемачи скрито са разискали през октомври проекти за създаване на подводен тунел, който да свърже Русия с анексирания украински полуостров Крим и са основали " консорциум “ за тази цел, оповестява " Уошингтън поуст ", базирайки се на прихванати имейли, чиято достоверност е тествана.

Преговорите, които са включвали срещи в края на октомври, са провокирани от възходящата угриженост на Русия по отношение на сигурността на 18-километровия мост над Керченския пролив.

В мейл от 4 октомври написа, че Китайската железопътна строителна корпорация (CRCC) е " подготвена да обезпечи строителство на железопътни и пътни уреди с всякаква трудност в региона на Крим ".



CRCC е държавна компания, която е построила доста от най-големите пътни и железопътни мрежи в Китай и в света, и е открила обилни връзки с Русия през последните години посредством планове, като разширението на московското метро, приключено през 2021 година

Владимир Калюжни, съветски предприемач, който е посочен като основен изпълнителен шеф на консорциума, е писал предишния месец до съветски чиновник, който е един от главните представители на Крим в Москва. Калюжни декларира, че има " писмо от нашите китайски сътрудници по отношение на готовността на една от най-големите компании в Китай, CRCC, да взе участие като военачалник реализатор на строителството на Керченския тунел в пролива ".

Имейлът е адресиран до Георгий Мурадов, непрекъснат представител на Република Крим при съветския президент Владимир Путин.

Шестима от деветте учредителни шефове на консорциума не са разкрити в регистрационните документи. Имейлите също по този начин демонстрират, че Китай се пробва да резервира секретност.



В едно от писмата се акцентира, че CRCC ще взе участие единствено при " прецизно съблюдаване на цялостна дискретност " и че името на компанията ще бъде сменено с " друго, несвързано юридическо лице " във всички контракти. Друг имейл загатва китайска банка, която желае да " конвертира доларови средства в рубли за прекачване към Крим за финансиране на плана ".

Имейлите също цитират полемики на консорциума с изпълнителен шеф на CRCC, разпознат като Сю Хуасян, име, което съответствува с името на китайски жител, посочен като вицепрезидент и заместител общоприет управител на интернационалния отдел на компанията.

Експерти по огромни интернационалните транспортни планове показват пред " Уошингтън поуст ", че построяването на тунел под Керченския проток е механически допустимо и че Китай разполага с нужния опит и съоръжение. Те обаче споделят, че това ще бъде голямо начинание, сравнимо по мащаб с тунела сред Дания и Германия, който се строи от осем години и коства повече от 8,7 милиарда $, като ще бъде най-дългият тунел в Европа, когато бъде приключен в края на десетилетието.

Същевременно е малко евентуално Керченският тунел да бъде приключен в точния момент, с цел да подкрепи военните старания на Русия, само че Москва може да го преглежда като дълготрайна инвестиция, с цел да да обезпечи безвредна връзка с територия, която може да бъде оспорвана още десетилетия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР