Руски филм определи Македония като родината на славянската азбука. Според

...
Руски филм определи Македония като родината на славянската азбука. Според
Коментари Харесай

Руски филм: Македония е родината на славянската азбука, Кирил и Методий нямат общо с България

Руски филм дефинира Македония като родината на славянската писменост. Според лентата Светите братя Кирил и Методий нямат нищо общо с България. Филмът беше показан в Северна Македония на фестивал, подсилен от съветското посолство в Скопие, и провокира бурни реакции у нас, показва.

Филмът „ Една религия, един език ” споделя за това, че татковина на славянската писменост е Македония, а братята Кирил и Методий почерпили ентусиазъм за глаголицата в старите съветски земи . Подчертава се и по какъв начин Русия се отблагодарила на Македония за писмеността, изпращайки богослужебни книги през 18-ти и 19-ти век.

„ Благата новина пристигнала в Русия посредством Македония, след това отново се връща там с съветски богослужебни книги, и по този начин се затваря кръгът на отбрана на славянските земи от Русия ”, настояват създателите на кино лентата.

Учените в Българска академия на науките са безапелационни: „ Филмът не кореспондира с научната истина ” , съобщи проф. Анна Кочева от Института за български език при Българска академия на науките. Според нея, представянето на кино лентата преди седмица на фестивал в Скопие, проведен с поддръжката на Руското посолство в Северна Македония, не е инцидентен знак.

„ Русия ни изненадва, в кавички, с следващата трактовка на обстоятелства от българската история. Тук опираме до изцяло изкривяване на българската средновековна история в частта й свързан с Кирило-Методиевото дело ”, изяснява проф. Кочева.

Бившият ни дипломат в РСМ Кирил Топалов също вижда геополитическа нишка във кино лентата.

„ Явно, че защото България излиза от опеката на Русия, излезе от военните съюзи, от политически и всевъзможен различен съюз с Русия, очевидно е, че има предпочитание да бъде осъдена тази България ”, разяснява проф. Кирил Топалов.

Последното съвещание на историческата комисия, която би трябвало да реши въпросите за общото минало на България и Северна Македония, се организира преди месец и още веднъж не стигна до триумф. Неин член е и проф. Топалов. Според него лентата „ Една религия, един език ” в допълнение ще разпали напрежението сред двете страни.

„ По-малката ни братска страна е решила, много непремерено, да не кажа безочливо, да ядосва България, тогава когато желае от България да направи един приятелски, европейски жест - да ги пусне в Европейски Съюз ”, разяснява проф. Топалов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция, в която се споделя, че отхвърля кино лентата да е публична позиция на съветската историография.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР