Руски депутати призоваха правителството да наложи икономически санкции на Латвия,

...
Руски депутати призоваха правителството да наложи икономически санкции на Латвия,
Коментари Харесай

Руски депутати искат санкции срещу Латвия заради плана да ограничи обучението на руски език

Руски депутати приканиха държавното управление да наложи стопански наказания на Латвия, където от следващата година се планува ограничаване за образованието на съветски език за малцинствата, съобщи Би Би Си.

С измененията поетапно ще се усили делът на предметите на латвийски език в учебните заведения, където се образоват деца от националните малцинства.

Идеята е до 2019 година часовете от 1-и до 6-и клас да са поравно на съветски и латвийски, а през 2020 година от 7-и до 9-и клас 80% от предметите да са на латвийски, а през 2012 година от 10-и до 12-и клас цялото образование, без часовете по език, литература, история и просвета на съответното малцинство, да са на латвийски.

Промените влизат в действие от 1 септември следващата година. Те ще обиден десетки хиляди възпитаници - съгласно латвийската статистическа организация през предходната образователна година 45 хиляди деца са се обучавали по стратегия за малцинства (за същия интервал децата в " латвийски " учебни заведения са 132 хил.).

Повече от една четвърт от латвийското население са етнически руснаци, като по-голямата част от тях се образоват на съветски език. Официалният език в страната обаче е единствено латвийският. Русия отдавна упреква Латвия, че подрива правата на малцинствата. Латвийският президент Раймондс Вейонис сподели, че езиковата промяна ще усъвършенства равните благоприятни условия за всички жители. " Тя ще направи обществото по-сплотено и страната – по-силна ", съобщи президентът.

В отговор съветската Дума (долната камара на парламента) дефинира промяната като нарушаване на интернационално приети права. Депутатите показаха, че глобите против Латвия може да включват ограничавания за търговията и финасовите интервенции, протест на някои артикули и ограничения, ориентирани против съответни латвийски политици.

Руското малцинство е доста по-голямо от останалите малцинства в Латвия, да вземем за пример полското. Представители на съветската общественост в Латвия към този момент проведоха няколко митинга против промяната, поставяна под въпрос и от публични представители на Москва. Срещу езиковите политики на страната нееднократно е имало и интернационалните рецензии, само че управляващите в Рига акцентират причини на националната сигурност и еднаквост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР