Руската валута падна до най-слабото си ниво от началото на

...
Руската валута падна до най-слабото си ниво от началото на
Коментари Харесай

Рублата отслабна спрямо долара и еврото и слезе на ново историческо дъно

Руската валута падна до най-слабото си равнище от началото на май и се търгува над 70 рубли за $ в сряда. От началото на седмицата тя отслабва заради опасенията за отрицателните последици от глобите против съветския нефт и газ, разяснява Reuters.

Към 07:13 GMT рублата падна с 2,1% по отношение на $ до 70,31, откакто се откри на 70,6775 малко по-рано.

Руските пари изгубиха 1,7% по отношение на еврото, търгувайки се на 74,76 по отношение на европейската валута, като по-рано минаха прага от 75 за първи път от края на април.

Рублата отслабна и по отношение на юана и загуби 1,7% до 10,06, като се откри на 7-месечно дъно.

Руската валута загуби над 7% от цената си по отношение на зелените пари тази седмица и към 11,5%, откогато влезе в действие таванът на цените на съветския нефт. Въпреки това тя е най-добре представящата се валута в света тази година, подкрепена от финансовия надзор след първичния срив на вноса вследствие на западните наказания против Москва.

Рублата наваксва отслабването на платежния баланс на Русия, акцентира Рейчъл Зимба, създател на Ziemba Insights. „ През последните месеци приходите от съветски експорт понижиха, заради внезапното стесняване на доставките на газ за Европа и петролното ембарго на Европейски Съюз. Междувременно вносът се съживи, което ще докара до недостиг, вместо до великански остатък на платежния баланс ”, добави специалистът.

Износът на съветски нефт е намалял с 11% от началото на декември в съпоставяне със същия интервал на ноември, написа всекидневникът „ Комерсант ”. Суровият нефт Brent, световен пример за главния експорт на Русия, се увеличи с 0,1% до 80,1 $ за барел.

Руското финансово министерство би трябвало да се обърне още веднъж до локалните дългови пазари, издавайки три OFZ облигации в сряда, които Кремъл употребява за финансиране на някои бюджетни разноски в тази ситуация военната си акция в Украйна.

Според BCS World of Investments продължаващото поглъщане на рублата евентуално ще докара до спад на показателя RTS - един от двата съществени съветски фондови бенчмарка

Деноминираният в долари RTS показател се намали с 1,3% до 654,6 пункта. Руският показател MOEX, основан в рубли, беше с 0,5% по-висок до 2130,6 пункта, отскачайки от съвсем осемседмично дъно, достигнато в предходната сесия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР