Руската централна банка понижи основния си лихвен процент от 17%

...
Руската централна банка понижи основния си лихвен процент от 17%
Коментари Харесай

Руската централна банка отново понижи основната си лихва. Очаква инфлация до 23%

Руската централна банка намали главния си лихвен % от 17% на 14% по време на днешното си съвещание в опит да подтиква стопанската система на страната на фона на западните наказания, написа Си Ен Би Си.

 След нахлуването на Русия в Украйна и последвалите невиждани западни наказания, централната банка търси баланс сред стимулирането на внезапно свиваща се стопанска система и слагането под надзор на стремително възходяща инфлация. Икономистите чакат двуцифрено стесняване на стопанската система и инфлация от над 20% през 2022 година

От централната банка обявиха, че годишната инфлацията в страната е достигнала 17,6 през парил и че чакат инфлация сред 18% и 23% през 2022 година, преди спад до сред 5% и 7% през 2023 година и завръщане при целевото равнище от 4% през 20240 година

Миналия месец централната банка усили внезапно главния си лихвен % от 9,5% на 20% и съобщи, че ще стартира да изкупува държавни облигации от вида ОФЗ (Облигации федерального займа), в опит да поддържа рублата, която се срина при започване на нашествието.

Тъй като съветската валута към този момент е на равнищата си от преди пандемията, членовете на РЦБ пренасочват вниманието си към пренастройването на стопанската система и ограничението на въздействието на задграничните наказания.

„ Външната среда за съветската стопанска система остава предизвикателна и доста лимитира икономическата интензивност. Тъй като рисковете за ценова и финансова непоклатимост към този момент не се покачват, изискванията разрешиха намаляването на главния лихвен % “, се споделя в изказване на централната банка.

„ Последните седмични данни демонстрират закъснение на настоящите темпове на напредък на цените на фона на подсилване на рублата и изстудяване на потребителската интензивност “, прибавят от финансовата институция.

Централната съобщи, че прогнозите й за инфлация ще бъдат повлияни от бъдещето на нейния импорт и експорт, както и бъдещите решения за фискална политика.

РЦБ пресмята, че свиването на икономическата интензивност е стартирало през март, когато глобите са почнали да влизат в действие, като данните демонстрират спад в потребителската и бизнес интензивността.

От централната банка обявиха, че оставят вратата отворена за по-нататъшно намаляване на лихвите през тази година.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина по-рано съобщи, че РЦБ „ няма да се стреми да върне инфлацията към задачата непременно “, което демонстрира, че членовете на централната банка са подготвени да одобряват по-горещата инфлация, като в същото време се концентрират върху преструктурирането на стопанската система поради глобите.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР