Руската църква е собственост на България, а поведението на руския

...
Руската църква е собственост на България, а поведението на руския
Коментари Харесай

Тони Николов за руската църква: Руски анклав в центъра на София, за който законите ни не важат

Руската черква е благосъстоятелност на България, а държанието на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова е скандално. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ философът и журналист Тони Николов.

„ Няма за какво нито да се плашим, нито да се опасяваме, нито да се радваме. Все отново през днешния ден се случи нещо, което трябваше да се случи от дълго време – този храм да отвори порти. Тъжно е когато един храм в центъра на София седи затворен “, изясни той.

Той дефинира като неприемливо събирането на съветски паравоенни формирования под покрива на храма.

Общественикът разяснява и практиката да се отварят листчетата, върху които миряните са написали своите молби – те са четени пред събраните в църквата руснаци за да се разбере какви са настроенията измежду българите.

По думите на Тони Николов, това е ужасяващо, тъй като нарушава тайната на духовното обръщение.

„ Излиза, че има съветски анвклав в центъра на София, за който българските закони не важат “, установи той.

Философът означи, че самоуправството на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, която отваря и затваря църкви, е скандално. „ След като църквата и страната са разграничени, аз запитвам: Защо ключовете от храма са в посолството? “ - попита той риторично.

По думите му, въпросът е както канонически и нравствен, по този начин и политически и културологичен. В каноническия смисъл патриарх Неофит взема решение какво да стане с съветската църква, тъй като няма друга църковна власт в България.

" Няма съветска православна черква, записана в България, и не може да има ", подсети той.

Николов добави, че назначените от българския патриарх свещеници не съумяха да влязат в храма, тъй като нямаха ключове.

Тони Николов обясни огромните разлики сред българската черква и съветската, която де факто не е отделена от съветската страна и е проводник на нейната политика.

„ Руската патриаршия е член на съветския Съвет за национална сигурност. Съвършено разнообразни са съветската и българската черква. “ – разясни той.

„ Има докрина на съветската черква, че където има съветска диаспора, те си назначават свещеници и си вършат каквото си желаят “, добави Николов, като подсети, че в България това опонира на закона.

По отношение на собствеността той уточни, че тази черква на няколко пъти е прехвърляна сред България и тогавашния Съюз на съветските социалистически републики. Българската православна черква е дала пари за нейната реституция няколко пъти. " Защо ще го прави в случай че тя е съветска благосъстоятелност? “, уточни още философът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР