Руската столица Москва може да се окаже най-доброто място за

...
Руската столица Москва може да се окаже най-доброто място за
Коментари Харесай

The National Interest: Москва може да се окаже най-безопасното място при ядрен конфликт

Руската столица Москва може да се окаже най-хубавото място за оцеляване при положение на нуклеарен спор. Това е мнението на журналиста Калеб Ларсън в публикация за американското списание.

Той означи, че Русия има проект за рационализация на противоракетната защита. Става дума за система с маркировка A-235, която би трябвало да в профил минусите на системите за ПРО от предходно потомство, изключително в битката с хиперзвукови ракети.



Ларсън напомня, че през 1972 година Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати подписват Договора за ограничение на системите за ПРО, съгласно който броят им във всяка от страните е понижен до две. Едната от тях може да се употребява за отбрана на позиции с междуконтинентални балистични ракети, а другата - за защитата на град, като в тази ситуация със Съветския съюз това е столицата Москва. Двете страни понижават и броя на пусковите установки до 100 и лимитират развиването на технологиите в тази сфера.

Москва е заобиколена от системата А-35, чиито ракети могат да смъкват врага още отвън атмосферата, намалявайки риска от нуклеарни боклуци. По оценка Централно разузнавателно управление на САЩ обаче системата " не покрива разнопосочните ракетни закани от Съединени американски щати ", нито е предпазена от нуклеарни гърмежи.

През 1995 година отбраната на съветската столица беше осъвременена. Сега не се залага на подземни ракетни шахти, а на мобилни пускови установки. Планира се да се трансформират нуклеарните бойни глави с стандартни, споделя Ларсън.

Пред съветското радио шефът на Центъра за военно-политически проучвания Алексей Подберезкин се съгласи с американския публицист. " Американците по този начин и не съумяха да основат добра система за противовъздушна защита като нашата С-400. Тя несъмнено е доста по-добра от американските. Тази година в съветската войска ще бъде внедрена и системата C-500, както и системи с непосредствен ( " Тор-М2 " ) и междинен обсег ( " Бук-М3 " ). Това са супер ефикасни оръжия ", разяснява още Подберезкин.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР