Руската социална мрежа Вконтакте се превърна в единствена опция за

...
Руската социална мрежа Вконтакте се превърна в единствена опция за
Коментари Харесай

Как Кремъл напълно завладя Вконтакте преди инвазията

Руската обществена мрежа " Вконтакте " се трансформира в единствена алтернатива за болшинството руснаци пред последните няколко месеца. А процесът по завладяването й от Кремъл е към този момент изцяло приключен, два месеца преди нашествието на Русия в Украйна, споделя Wired.

Постепенното завземане на " съветския Facebook ", както го назовават доста западняци, е към този момент изцяло приключено, откогато през декември за основен изпълнителен шеф е назначен Владимир Кириенко. Син на консултант на Путин и прочут съветски олигарх - Сергей Кириенко, борещ се за затворен съветски Интернет, Кириенко-младши към този момент разрешава на московския деспот изцяло да управлява най-популярната обществена платформа в страната.

А блокирането на западните други възможности - Фейсбук и Instagram - подсигурява, че тя ще остане такава. През март платформата доближава рекордните 50 млн. консуматори на ден. Преглежданията на новинарския поток на VK скачат с 24%, гледанията на видеоклипове - с 15%, единствено в първия месец от войната.

Разбира се, на всички места във " Вконтакте " е неразрешено да се разясняват или разгласяват действителни обстоятелства от съветската война в Украйна - възможни са единствено тезите на кремълската агитация.

Войната против платформата стартира съвсем по едно и също време с войната против Украйна - през далечната към този момент 2014 година
" Вконтакте " на Дуров
Павел Дуров пуска първа версия на обществената си платформа " Вконтакте " през 2006 година - две години след началото на " Facebook ". Тогава уеб сайтът в действителност доста наподобява на творението на Зукърбърг, само че вътрешността е автентичен код, а в идващите години се появяват разнообразни функционалности.

През 2014 година обаче Дуров прави две неточности - отхвърля да отстрани изявления и групи, свързани с Евромайдана в Украйна, и отхвърля да блокира и изтрие групи на опозиционера Алексей Навални и други недоволни от путиновия режим.

Същата година управляващите претърсват офисите на VK в Москва, и повдигат на Дуров скалъпено обвиняване за ликвидиране на служител на реда. ИТ-специалистът бързо продава останалите си 12% от компанията и бяга от Русия. По-късно основава известният в този момент и в Русия, и в Украйна криптиран чат Telegram.

Акционери стават групата Mail.ru, благосъстоятелност на Алишер Усманов, прочут като един от олигарсите на Путин. " Вконтакте " обаче към момента не е изцяло обвързана с Кремъл - платформата е известна и прекомерно огромна, с цел да може на този стадий страната да управлява всичко в нея.

Главен изпълнителен шеф става Андрей Рогозов, някогашната дясна ръка на Дуров. Той съумява да реализира някакъв компромис с Кремъл, като им изяснява, че в случай че наложат прекомерно тежки ограничавания, платформата няма да е конкуретна със западните си еквиваленти.

Бивши чиновници описват пред Wired, че този развой е бил еволюционен и хората, които не са желали да се подчинят на Путин, са били изтласкани поетапно. Колкото повече " Вконтакте " си сътрудничи с властта, толкоз повече консуматори се местят в Instagram, WhatsApp и други западни платформи.

Постепенно се стягат и новите закони, до момента в който се стига до измененията, признати тази година, съгласно които разпространението на " дезинформация " - в действителност действителните обстоятелства за войната в Украйна - е наказуемо с до 15 години затвор.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР