Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева се подготвя за

...
Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева се подготвя за
Коментари Харесай

Вината не е нейна. Как 15-годишна шампионка се озова в центъра на допинг скандал

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева се приготвя за самостоятелното съревнование на Олимпиадата, без да е ясно дали ще може да взе участие в конкуренцията, предадоха международните организации.

Валиева има позитивна допинг проба от присъединяване в предходно съревнование, само че тя е открита откакто Олимпиадата в Пекин към този момент е почнала. Решението на спортните управляващи дали освен това състояние да й разрешат да се яви на леда в Пекин ще бъде взето в понеделник - ден преди плануваното съревнование.
"Вината не е нейна "
В неделя 15-годишната Валиева организира нормалната си подготовка в Пекин.

Младата възраст на състезателката докара до решение на Световната антидопингова организация (WADA) да проверява възрастните, с които Валиева работи. Причина за това е недоверието, че 15-годишен младеж би могъл самичък да се достави със неразрешено вещество и да го употребява на собствен риск.

"Вината не е нейна ", споделя пред Би Би Си двукратната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Катарина Вит.

Времето, в което е направено откритието за позитивна допинг проба, съмненията към треньорите и доста други фактори доведоха до бурни митинги съветските спортни управляващи.

Русия е в центъра на няколко допинг абсурда, които доведоха до такава степен, че на съветските състезатели беше отнето правото да се състезават под националния си байрак. На Олимпиадата в Пекин те се явиха под знамето на РОК - Руския олимпийски комитет.
Как се развиха събитията с Валиева
Пробата на Валиева е взета още на 25 декември 2021 година , когато състезателката взе участие в Руския шампионат по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. Тя е изпратена в лабораторията на WADA в Стокхолм, Швеция.

Резултат от тестът не е обявяван и през януари 2022 година Валиева се явява на Европейското състезание в Талин, Естония, където печели златен орден. Тя дава проби и там. Пробите са отрицателни.

На 4 февруари стартира Олимпиадата в Пекин, където всички предсказват златен орден за Валиева. Тя е първата фигуристка, изпълнила четворен скок (салхов). В съчетанието й участва също и двукратно осъществяване на четворен толуп.

На 7 февруари лабораторията в Швеция рапортува за откриването на позитивна проба на Валиева, взета 6 седмици по-рано, по време на надпреварата в Санкт Петербург. Закъснението е обяснено с напор на проби за COVID-19 за култивиране.

Веществото, намерено в организма на Валиева, е trimetazidine , който се употребява за предварителна защита на ангината. Той е в листата на неразрешените за състезатели субстанции поради свойството му да покачва физическата успеваемост на организма.

На 8 февруари Валиева е известена за резултата и Руската антидопингова организация й постанова възбрана за присъединяване на Олимпиадата. След като Валиева апелира, възбраната е свалена. Руският тим по фигурно пързаляне печели първото място в отборното класиране, само че връчването на медалите е отсрочено.

На 10 февруари информацията за позитивната проба изтича по медиите. Така излиза наяве, че в разгара на Олимпиадата ще би трябвало да се вземат две тежки решения, а не едно - първото е дали Валиева ще получи правото на присъединяване в самостоятелното състезание, а второто е дали ще й бъде лишен златният орден, присъден на съветските състезатели в отборното анулиране.

Това решение ще бъде оповестено в понеделник от Спортния трибунал.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР