Руската рубла достигна стойност от 52,3 за долар в сряда,

...
Руската рубла достигна стойност от 52,3 за долар в сряда,
Коментари Харесай

Руската рубла достигна рекордно високо ниво

Руската рубла доближи стойност от 52,3 за $ в сряда, най-високото си равнище от май 2015 година В четвъртък следобяд в Москва валутата се търгуваше при 54,2 за $, малко по-слабо, само че към момента покрай седемгодишните си връхни стойности.

Това e голям растеж след трагичния спад от 139 за $ при започване на март, когато Съединени американски щати и Европейският съюз започнаха да вкарват невижданите наказания против Москва в отговор на нейното навлизане в Украйна.

Зашеметяващият скок на рублата през идващите месеци се цитира от Кремъл като " доказателство “, че западните наказания не работят.

" Идеята беше ясна - да смаже съветската стопанска система принудително “, сподели съветският президент Владимир Путин предходната седмица по време на годишния интернационален стопански конгрес в Санкт Петербург. " Те не съумяха. Очевидно това не се случи. "

В края на февруари, след първичния спад на рублата и четири дни след началото на нашествието в Украйна на 24 февруари, Русия удвои главния лихвен % на страната до невероятните 20% по отношение на предходните 9,5%. Оттогава цената на валутата се е подобрила до степен, че е намалила лихвения % три пъти, с цел да доближи 11% в края на май.

Рублата в действителност стана толкоз мощна, че Централната банка на Русия интензивно подхваща ограничения, с цел да се опита да я отслаби, опасявайки се, че това ще направи износа на страната по-малко конкурентоспособен.

Но какво в действителност стои зад покачването на валутата и може ли то да се резервира?

Русия има рекордни доходи от нефт и газ. Тя е най-големият експортьор на газ в света и вторият по величина експортьор на нефт. Неин главен клиент? Европейският съюз, който купува съветска сила за милиарди долари на седмица, като в това време се пробва да накаже страната със наказания.

Това сложи Европейски Съюз в неловко състояние – в този момент съюзът е заставен да изпраща повече пари на Русия за покупки на нефт, газ и въглища, в сравнение с изпрати на Украйна като помощ, споделят CNBC.

И с цените на суровия нефт “Брент “ сa 60% по-високи от това време предходната година, макар че доста западни страни ограничиха изкупуването на съветски нефт, Москва към момента прави рекордни облаги.

През първите 100 дни на войната Русия-Украйна, Руската федерация е спечелила 98 милиарда $ доходи от експорт на изкопаеми горива, съгласно Центъра за проучвания на силата и чистият въздух, изследователска организация, основана във Финландия. Повече от половината от тези доходи идват от Европейски Съюз, към 60 милиарда $. 

И до момента в който доста страни от Европейски Съюз имат намерение да понижат зависимостта си от съветския импорт на сила, този развой може да отнеме години – през 2020 година съюзът разчита на Русия за 41% от вноса на газ и 36% от вноса на нефт, съгласно Евростат.

Това отразява ли действителната съветска стопанска система?

Министерството на стопанската система на Русия съобщи в средата на май, че чака безработицата да доближи близо 7% тази година и че връщането към равнищата от 2021 година са малко евентуални най-малко до 2025г.

От началото войната в Украйна хиляди интернационалните компании напуснаха Русия, оставяйки след себе си голям брой безработни руснаци.

Чуждестранните вложения са понесли голям удар и бедността се е удвоила единствено за първите пет седмици от войната, съгласно съветската федерална статистическа организация " Росстат “.

Дори съветската статистическа организация призна, че броят на руснаците, живеещи в беднотия, е повишен от 12 млн. на 21 млн. души през първото тримесечие на 2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР