Руската пропаганда в България е скочила 10 пъти след началото

...
Руската пропаганда в България е скочила 10 пъти след началото
Коментари Харесай

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Руската агитация в България е скочила 10 пъти след началото на войната в Украйна, твърди проучване на Фондацията за филантропични и обществени проучвания, основано на автоматизираната система за медиен мониторинг SENSIKA, която индексира наличие от над 8000 уеб страницата и блога на български език. 

Пълното проучване е оповестено от. Начело на уеб страниците, които съдържат проруска агитация, е Novini247, който е агрегатор (робот), казва Димитър Вацов от Фондацията за филантропични и обществени проучвания пред медиата.  " Любопитно е, че при премерване на речта на омразата против Истанбулската спогодба през 2017-2018 той отново беше отличник ".



Най-много публикации на Novini247 се споделят през Facebook-каналите на партия " Възраждане " и нейния ръководител Костадин Костадинов, сподели инспекция на " Булевард България ". Следват групи, свързани с името на президента Румен Радев - едната в негова поддръжка, другата - за оставката му.  



От началото на годината до 24 февруари 2022 година, когато Русия атакува Украйна, в българските онлайн медии, които изследват от фондацията, е имало приблизително по 39 прокремълски публикации на ден. След започването на войната тази публикационна интензивност е повишена до приблизително 397 публикации на ден.

На второ място по силата на пропагандата е NewsFront със 793. Медията е регистрирана в Крим и разгласява на 10 езика, само че има едва разпространяване у нас. Дават платформа за публикации и изявленията на, която от началото на войната в Украйна разгласява " разкрития " за американски биолаборатории в Украйна. Гайтанджиева беше засечена като един от най-масовите разпространители на тази опорна точка. 

В топ 10 на проруските уеб сайтове са и българските издания pogled.info (трето място с 603),   " Блиц " (547) и informiran.nеt (354), споделят създателите на отчета.

За разлика от NewsFront, pogled.info има устойчиво разпространяване - съгласно самостоятелната метрика Similiarweb, той заема 21-ва позиция измежду най-популярните новинарски уеб сайтове у нас и номер 71 измежду всички онлайн медии. Pogled.info не е неизвестен уебсайт и той изцяло дава отговор на условията за бистрота, които са въведени в българското законодателство.  Над 35% от трафика на медията е пряк, а други 50% идват от обществените мрежи. 



Как се популяризират тези уеб сайтове е най-интересната част от проникването на пропагандата в обществото. Количественото сравняване на думите, които се свързват с проруския роман, е забавен ъгъл, само че въпросът е, че тези уеб сайтове са с доста друга тежест и публично наличие - както се вижда, те са от съветски, през изцяло анонимни, до такива, които изцяло отговарят на закона - " Блиц " и " Поглед.инфо ". 

Самият индикатор " трафик през обществени медии " също е много конвенционален. Докато " Поглед. инфо " си споделя публикациите в личните групи с едно изключение, читателите на Информиран.нет идват група " Новини от последния час ".



Трети ъгъл е с какви вести се зареждат групи, които са от вида " Подкрепа за Стефан Янев " или " Ген. Румен Радев президент-президент, втори мандат! ", тъй като в тях има десетки хиляди последватели и нито една вест от меродавен източник.

В всеобщия случай те се ръководят от администратор/и (когато са групи, а не страници), а публикуването на линкове изисква неговото/тяхното одобрение. 

Руската агитация в България изяснява света като геополитическа интрига, в която Съединени американски щати унищожава Европа, а Русия е тази, която ще избави континента, пиша създателите на отчета от " Фондацията за филантропични и обществени проучвания. Отделни послания на съветската агитация са и изказванията, че глобите против Русия вредят единствено на тези, които ги постановат, както и изказванията, че Украйна се ръководи от неонацисти. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР