Руската полиция съобщи днес, че е задържала мъж, нанесъл сериозни

...
Руската полиция съобщи днес, че е задържала мъж, нанесъл сериозни
Коментари Харесай

Вандал повреди картината Иван Грозни убива сина си“

Руската полиция заяви през днешния ден, че е задържала мъж, нанесъл съществени повреди на една от най-прочутите картини на творилия през XIX в. художник Иля Репин - „ Иван Грозни убива сина си “, в изложба в Москва, съобщи Агенция Франс Прес.

Вандалът употребявал железен кол от загражденията в Третяковската изложба, с цел да счупи дебелото стъкло, което пази творбата от температурни съмнения. Стъклото пробило канавата, а при рухването му потърпевша и авторската рамка на картината. По щастлива случайност най-ценното в нея - изображенията на лицата на царя и на сина му не са потърпевши.

„ Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският наследник “, заяви Третяковската изложба.

Инцидентът станал късно в петък, малко преди затварянето на галерията.

Вандалът - 37-годишен мъж от Воронеж, атакувал картината по „ исторически аргументи “, заяви ТАСС.

Полицията разгласява през днешния ден видеозапис, в който той признава, че работил под въздействието на алкохол. Той декларира, че в бюфета изпил 100 грама водка. По принцип не пиел и алкохолът му подействал.

В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, арестуваният дал отговор утвърдително.

Вандалът обяснил постъпката си и с желанието да възвърне историческата правдивост. Той развалил картината поради недостоверността на изобразените на платното исторически обстоятелства.

Представители на съветската страна от известно време лобират за реабилитиране на цар Иван Грозни, който ръководи страната в интервала 1547-1583 година, като печели прякора си поради бруталната си политика, включваща основаване на загадка полиция, всеобщи репресии и изтезания на хиляди хора.

Твърди се, че той умъртвил сина си в изблик на яд. Но през юни 2017 година президентът Владимир Путин съобщи, че тази история е „ легенда “, употребена от Запада против Русия.

„ Дали е умъртвил сина си или не? Мнозина специалисти споделят, че не го е направил и че това е измислено от папския нунций, пристигнал в Русия за диалози и опитал се да трансформира православна Рус в католическа “, съобщи той.

През октомври 2016 година Русия откри спорен монумент, първи по типа си на тиранина от XVI век в Орлов – град на към 335 км южно от Москва.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР