Руската офанзива в Украйна продължава, но със значително по-бавни темпове,

...
Руската офанзива в Украйна продължава, но със значително по-бавни темпове,
Коментари Харесай

Ден 13: Руската офанзива в Украйна продължава, но бавно

Руската атака в Украйна продължава, само че със доста по-бавни темпове, оповестява Ройтерс, базирайки се на украинските военни и разследващи служби. Руските сили не престават ударите против няколко града.

Руски самолети са нанесли тази нощ въздушни удари против град Суми в Североизточна Украйна, при което са били изумени къщи в жилищни региони. Има починали и ранени, заяви в Телеграм ръководителят на районната администрация Дмитро Живицки, представен от Франс прес.

ДПА цитира известие на Живицки, качено тази заран във Facebook, съгласно което при въздушните удари са починали над 10 души. Живицки споделя, че измежду жертвите има и деца. По думите му " в неравномерен пердах с съветските военни " са били убити и четирима украински бойци.

Съобщението е оповестено и на уеб страницата на организация Укринформ. ДПА показва, че информацията не може да тествана посредством самостоятелен източник.

Междувременно украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че вредите, нанесени на украинската транспортна инфраструктура при съветското навлизане, възлизат на над 10 милиарда $. Това включва мостове, железопътни линии и летища, сподели той за днешното издание на в. " Украинска истина ". Министърът означи, че за възобновяване на вредите ще са нужни две години и че за него страната ще разчита на задгранична помощ.

Съединени американски щати чакат нескончаем спор в Украйна

Съединени американски щати чакат нескончаем спор в Украйна. Това се разбра от думите на непрекъснатият представител на страната в Организация на обединените нации по време на незабавното съвещание на Съвета за сигурност, отдадено на филантропичната рецесия, подбудена от съветската инвазия в Украйна.

" Ние сме обезпокоени, че светът би трябвало да се приготви за един доста дълъг и доста сложен път напред ", съобщи Линда Томас-Грийнфийлд. Тя добави, че съветският президент ясно желае да пожертва живота на хиляди съветски военни, с цел да реализира персоналните с упоритости.

" Хуманитарната равносметка от войната на президента Путин против Украйна натежава. Деца умират, а хора бягат от домовете си. Защо? ", попита дипломатката. " Малки деца бяха също по този начин съществено травмирани от насилието и разрушението, на което станаха очевидци до степен, че не могат да приказват. Физическите и психическите контузии от тази война ще бъдат трайни ", акцентира тя и добави, че е ясно, че Путин има проект за грубо отношение към Украйна, съобщи Франс прес.

Малко преди този момент заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс съобщи, че Организация на обединените нации има потребност от сигурни коридори, с цел да може да даде филантропична помощ в зоните на бойни дейности в Украйна, съобщи Франс прес.

" Цивилните в места като Мариупол, Харков, Мелитопол и на други места обезверено се нуждаят от помощ, изключително от жизненоважни медицински доставки ", съобщи той по време на незабавно съвещание на Съвета за сигурност.

Москва дава обещание коридори освен към Русия и Беларус

По време на съвещанието непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя, удостовери, че Русия ще приключи огъня през днешния ден и ще отвори филантропични коридори за евакуация на жителите от Киев, Суми, Мариупол и Чернигов. Последните коридори на съветските военни даваха опция за евакуация единствено към Русия и Беларус.

Пред Организация на обединените нации Небензя съобщи, че предлагането за коридори не значи, че всички евакуиращи се хора ще бъдат пратени обезателно в Русия или в съветска територия, а ще има опция за евакуация и към украински градове западно от Киев и в последна сметка хората сами вземат решение къде желаят да бъдат евакуирани, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна съветската войска, че е провалила евакуацията на цивилни през филантропичните коридори.

" Имаше съглашение за филантропичните коридори. Проработи ли то? Руските танкове проработиха вместо това, проработиха системите Град, проработиха съветските мини ", сподели Зеленски във видеобръщение в Телеграм.
Той упрекна съветските сили, че са минирали пътя, който беше контрактуван за доставката на храна и лекарства в обсадения град Мариупол. Зеленски упрекна съветските сили и, че са унищожили рейс, който е трябвало да изтегля цивилните от зоните на сражения.

Русия за първи път намерено заплаши да спре доставките на газ за Европа

" Ние имаме цялостното право да наложим ембарго върху преноса на газ през " Северен поток 1 ", който през днешния ден работи на 100 % ", съобщи съветския вицепремиер Александър Новак по съветската държавна телевизия. Така за пръв път Москва намерено заплаши да спре доставките на газ за Европа по газопровода.

По думите на Новак сходна стъпка би била огледална на решението на Германия да спре процедурата по утвърждението на газопровода " Северен поток 2 ".

Той добави, че Русия към момента не подхваща тази стъпка, само че добави, че страната се усеща тласната в тази посока от европейските политици и техните обвинявания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР