Руската космонавтика преживя своя пореден тежък удар, след като поредно

...
Руската космонавтика преживя своя пореден тежък удар, след като поредно
Коментари Харесай

Руски военен спътник аварира след изстрелването си

Руската космонавтика претърпя своя следващ тежък удар, откакто следващо изстрелване приключи с неуспех. В неделя от космодрума Плесецк излетя ракета “Союз-2.1Б ” с два изкуствени спътника. Един от двата спътника – “Канопус-СТ ” не съумя да се отдели от горната степен на ракетата-носител.

Спътникът бе наричан на името на звездата Канопус. Разработван бе в продължение на цели 10 години и трябваше да сканира земните океани – включително и да засича подводници за потребностите на съветските военни.

Вероятно спътникът ще падне назад на Земята в границите на идващите няколко дни.

През последните месеци и години съветската космонавтика е придружена от редица скъпоструващи и тежки провали. Преди неуспеха на “Канопус-СТ ”, по-рано през април товарен галактически транспортен съд “Прогрес ” аварира и не съумя да достави потребен товар до “Международната галактическа станция ”. През май аварира и съветска ракета “Протон-М ”, при която беше изгубен мексикански сателит.

Сред най-болезнените провали през миналите години бе този на автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ”, която трябваше да лети до спътника на Марс Фобос, да вземе проби от него и да ги достави на Земята. Това се случи през 2011 година. През 2013 година Русия загуби и три спътника за потребностите на навигационната система ГЛОНАСС, а през 2014 година беше изгубен най-сложният създаван дотогава телекомуникационен сателит.

Инфо: SpaceDaily

Изстрелването на “Канопус-СТ ”. Снимка: Руско министерство на защитата

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР