Руската космонавтика отново преживя неприятен провал – предпразнично. Според последна

...
Руската космонавтика отново преживя неприятен провал – предпразнично. Според последна
Коментари Харесай

Нов провал на руска ракета “Союз” със спътник “Меридиан”… руската космонавтика в дълбока криза!

Руската космонавтика още веднъж претърпя противен неуспех – предпразнично. Според последна информация на Новости космонавтики днешното изстрелване (на 23 декември 2011) на съветска ракета “Союз 2.1б ” с ускорителен блок “Фрегат ” и галактически сателит за взаимозависимост “Меридиан ” на борда е приключило с.

 

Новината пристигна съвсем по едно и също време с една друга вест – че тримата космонавти, които бяха изстреляни на 21 декември, са пристигнали сполучливо на “Международната галактическа станция ” и всичко при тях е минало наред. И въпреки всичко по време на общоприетата конференция след сполучливото съединяване, съветските ръководители в галактическия бранш се сблъскаха с въпросите на публицисти по отношение на това по какъв метод днешното злощастно изстрелване на “Союз ” ще се отрази по-нататък върху космонавтиката.

 

Засега няма подробна информация по отношение на какво тъкмо се е случило по време на днешния несполучлив безпилотен старт на “Союз 2.1б ”. Според Анатоли Зак от RussianSpaceWeb e настъпил неуспех с третата степен на ракетата – “Фрегат ”. Изглежда, че източници от Неправителствени организации Лавочкин удостоверяват ненадейно намаляване на сигнала от “Фрегат ” и индикации за неочаквана детонация.

 

Това е вторият провалил се старт на ракета от сериите “Союз ” в границите на половин година!!! Ситуацията е в действителност неприятна, тъй като, въпреки че ракетите “Союз ” са от разнообразни серии, те споделят доста общи детайли – а ракетите “Союз ” са единствените, които са в положение да изстрелват в днешно време хора към “Международната галактическа станция ”. След като галактическата совалка бе изведена от приложимост през лятото на тази година и бе дейно пенсионирана, за превоз на хора към станцията се разчита единствено на ракети “Союз ”… Подобни провали със “Союз ” са доста, доста тревожна алена лампичка!!!

 

 

 

 

 Failed Soyuz rocket august

 

Доверието в Русия и нейните ракети “Союз ” може да спадне след два неуспеха на ракетите от тази серия през тази година. На фотографията – ракетата “Союз ” с транспортен съд “Прогрес ”, която се провали през август 2011. Photo credit: Roscosmos

 

След като галактическата совалка бе пенсионирана, Съединени американски щати започнаха да разчитат главно на частни компании за основаването на нови ракети и галактически кораби, които ще би трябвало да заместят галактическата совалка. Но още през декември 2010 година частната компания СпейсЕкс влезе в историята, откакто ракетата “Фалкън 9 ” с галактически транспортен съд “Драгон ” излетяха в космоса на тестов полет. Тестовият полет приключи сполучливо. Следващата огромна цел – полет на “Фалкън 9 ” с “Драгон ” в безпилотен режим, който трябваше да се скачи със самата “Международна галактическа станция ”, в началото бе плануван за актуалната 2011 година, само че по последни данни от компанията изстрелването на функционален безпилотен “Драгон ” за “Международната галактическа станция ” в този момент се възнамерява за следващата година – 7-ми февруари 2012 година… И това ще е единствено товарен транспортен съд – ще минат още дълги месеци, евентуално години, преди корабите “Драгон ” да бъдат утвърдени освен за превоз на потребен товар, само че и на хора.

 

През тези идни месеци и години единствените ракети, които са планувани да транспортират хора до “Международната галактическа станция ”, са съветските ракети “Союз ”… всички се тормозят по отношение на това какво би станало, в случай че в един миг се случи по този начин, че Русия не може да извършва дилемите си по програмата на “Международната галактическа станция ” – тогава може да се стигне даже до цялостното й обезлюдяване!

 

През актуалната година Русия претърпя доста тежки провали в галактическата си стратегия.

 

Проблемите започнаха през месец февруари, когато ракета “Рокот ” не съумя да достави боен спътник в орбита. На 18 август ракета “Протон ” изведе телекомуникационен сателит в неправилна (безполезна) орбита. По-малко от седмица след фиаското с “Протон ”, се провали ракета “Союз ” с транспортен съд “Прогрес ”, която трябваше да достави хранителни запаси на “Международната галактическа станция ”.

 

Безспорно най-тежкият неуспех на Русия обаче беше на 8-ми ноември, когато бе плануван първият съветски старт на галактическа задача в междупланетното пространство след близо двудесетилетно спиране. “Фобос-Грунт ”, който трябваше да вземе проби от спътника на Марс- Фобос, и който имаше български инструмент на борда, не съумя да възпламени моторите си и да се насочи към Марс. Сега “Фобос-Грунт ” се намира в околоземна орбита и не комуникира със Земята. Счита се, че ще изгори в земната атмосфера към 12 януари.

 

Днешният неуспех, на 23 декември, просто удостоверява, че съветският галактически бранш е в дълбока рецесия.

 

“Това, което стана през днешния ден, е голяма тягост. Това удостоверява обстоятелството, че браншът е в рецесия, и най-болното звено е региона на двигателостроенето ” – заяви ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин малко след злощастния старт.

 

 

 

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР