Руската индустрия за изстрелване на ракети, която преди много време

...
Руската индустрия за изстрелване на ракети, която преди много време
Коментари Харесай

Най-неочаквано ръководителят на Роскосмос заяви пред медиите, че новата руска ракета ще засрами Falcon 9, но има една уловка

Руската промишленост за изстрелване на ракети, която преди доста време бе славна, в този момент е в цялостен крах заради композиция от фактори. В това число застаряващ флот от ракети, понижаване на държавните вложения и войната в Украйна, която отблъсна западните сътрудници и клиенти.

Да напомним, че Руската задача Луна-25 бе неуспех, при който галактическият уред се разруши на повърхността на естествения сателит на Земята. Още тогава се появи информация, че Роскосмос не може и няма да повтори задачата „ Луна-25„. Вместо това държавната корпорация ще „ форсира “ идващите задачи („ Луна-26 “, „ Луна-27 “ и по-нататък). Това сподели сегашният началник на Роскосмос Юрий Борисов.

Въпреки това, за водачите на страната е извънредно мъчно да обяснят тези неприятни обстоятелства на съветския народ. Руснаците основателно се гордеят с наследството на страната си от първите галактически полети и преобладаващата позиция в галактическите полети. Затова нормално формалните лица блъфират.

Така постъпи и ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов. Това стана неотдавна по време на лекция в Държавния музей по история на космонавтиката „ Циолковски “. Разположен южно от Москва, това е първият в света музей, отдаден само на галактическите полети. Борисов оглавява основната галактическа корпорация на страната – Роскосмос. И по този метод е началник на всички галактически действия в страната.

Борисов се изрече за бъдещите проекти на страната за изстрелване на галактически апарати пред група възпитаници, кадети и гости на музея. По време на изявлението си той означи, че ракетата Falcon 9 на SpaceX може да бъде употребена към 10 пъти. Борисов съобщи, че новата съветска ракета Amur-CNG (Амур-СПГ) ще може да се употребява доста повече.

„ Ако Falcon 9, като предписание, се употребява над 10 пъти, то нашата нова първа степен на метан ще може да се употребява неведнъж най-малко 50, а може би и до 100 пъти “, сподели Борисов. „ Това единствено по себе си ще изплати разноските за създаването й “.

Забележките му бяха обявени от държавната осведомителна работа ТАСС и преведени за изданието Ars Technica от Роб Мичъл.

Да се представиш пред публиката

Това явно е обръщение, целящо да успокои аудиторията, която несъмнено се чуди по какъв начин по този начин SpaceX успо от началото на тази година до момента да изстреля три дузини ракети, до момента в който Русия е изстреляла единствено 6.. Само че изказванията на Борисов надалеч не дават отговор на действителността.

Вместо 10 изстрелвания на първата степен, SpaceX в действителност преди малко изстреля една и съща първа степен на ракетата Falcon 9 за 20-и път. Русия в никакъв случай не е употребила наново първата степен на ракета.

Що се отнася до ракетата „ Амур-СПГ “, където СПГ значи горивото сбит природен газ, тя си остава ракета на хартия, която би трябвало да употребява метановия ракетен мотор РД-0169. Според обществената информация в интернет, този ракетен мотор за гориво употребява компресиран природен газ (метан), като за окислителят е течен О2. Само че той е към момента на стадий създаване. Русия към този момент четири години приказва обществено за този ускорител, заявявайки, че той ще може да изведе 10,5 метрични тона до ниска околоземна орбита единствено за 22 милиона $. Това би представлявало конкурентна опция на Falcon 9. Ако тя съществуваше.

Ракетата за неведнъж потребление Амур-СПГ. Източник: Уикипедия.

Тя обаче не съществува. Още през 2020 година съветски публични лица обявиха, че „ Амур “ ще дебютира през 2026 година Неотдавна обаче Борисов уточни, че дебютът на тази ракета се отсрочва за 2028 или 2029 година Хардуерът на „ Амур “ не съществува и всички проекти за създаването му са условни. Възможно е и в никакъв случай да не се появи.

Дори да приемем, че дебютът ще се състои до 2030 година, дано да си напомним, че на SpaceX бяха нужни повече от пет години след дебюта на Falcon 9, с цел да приземи сполучливо първата степен на своята ракетата. Още пет години бяха нужни на компанията, която е известна с това, че се развива невиждано бързо, с цел да стартира интензивно да употребява първите степени по няколко пъти. И най-после, бяха нужни 14 години, с цел да може първата ракета Falcon 9 да бъде изстреляна 20 пъти. Така че, в случай че Русия дебютира с ракетата „ Амур “ през идващите пет години, при най-хубави условия можем да чакаме, че доникъде на 40-те години на века Роскосмос ще лети 20 пъти с една и съща първа степен.

Опитът на Ангара

Има и друга причина за съществени подозрения по отношение на развиването на Амур. Особено откакто Русия отделя огромна част от ресурсите си за водене на войната против Украйна. (Всъщност наподобява, че Русия набира бойци за тази война от Роскосмос). Причината е опитът с ракетата „ Ангара “.

Малко след разпадането на Съветския съюз през 1992 година съветското държавно управление утвърждава създаването на ракетата „ Ангара “. Първият изпитателен полет е сбъднат едвам през 2014 година A към началото на този месец тя към момента прави изпитателни полети, вместо да извежда значими товари в орбита.

И по този начин, в случай че на Роскосмос са били нужни три десетилетия, с цел да проектира, построи и изпита ракетата „ Ангара “, която е много стандартна, какъв брой време може да отнеме създаването на по-иновативния уред „ Амур “ с опция за отвесно кацане и неведнъж или най-малко наново потребление?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР