Руската икономика се оказа по-стабилна, отколкото смяташе Западът, каза Владимир

...
Руската икономика се оказа по-стабилна, отколкото смяташе Западът, каза Владимир
Коментари Харесай

Русия получи условия за пробив на икономика на ново равнище

Руската стопанска система се оказа по-стабилна, в сравнение с смяташе Западът, сподели Владимир Путин в посланието си до Федералното заседание. Въпреки глобите Русия навлиза в нов цикъл на стопански напредък. Как Русия съумя в сходна маневра и какъв ще бъде двигателsт на растежа на нашата стопанска система?

Русия навлиза в нов цикъл на стопански напредък, сподели Владимир Путин във вторник в обръщението си към Федералното заседание. „ Руската стопанска система се оказа по-стабилна, в сравнение с Западът смяташе. Антируските наказания са единствено средство, задачата им е да накарат народа на Русия да страда. Но изчисленията на тези западни „ хуманисти “ бяха неправилни “, сподели президентът.

Брутният вътрешен артикул на Русия падна единствено с 2,1% през 2022 година, подкрепят от по-високите цени на изнасяните енергийни артикули, което оказа помощ да се компенсира по-голямата част от удара от глобите. Освен това глобите форсираха напъните на Русия да понижи зависимостта си от транзакции в долари, като през последната година рублата удвои каузи си във външната търговия.

Санкциите навредиха повече на самия Запад, сподели Путин, като подхраниха повишението на цените и инфлацията. В Русия инфлацията ще се приближи до целевото равнище от 4% през второто тримесечие на тази година. „ Като се има поради позитивната динамичност на този и други макроикономически параметри, се образуват справедливи условия за понижаване на лихвите по дълготрайните заеми в стопанската система, което значи, че заемът за действителния бранш би трябвало да стане по-достъпен “, акцентира Путин.

Приоритет, съгласно президента, е и " научната, софтуерна и кадрова база ". „ Не доставката на първични материали в чужбина, а производството на артикули с висока добавена стойност. Това дава опция да се отключи големият капацитет на Русия във всички сфери и области “, сподели той.

„ Още тази година се предвижда стабилен растеж на вътрешното търсене. Сигурен съм, че нашите компании ще се възползват от тази опция да усилят производството на най-търсените артикули, да заемат нишите, които са освободени или се освобождават след напускането на западните компании “, сподели президентът.

Западните икономисти в действителност бяха принудени да признаят, че съветската стопанска система в действителност оцеля през 2022 година, когато бяха въведени огромен брой строги наказания. Освен това още в края на предходната година се вижда видимо възобновяване. А МВФ ненадейно усъвършенства прогнозата си за съветската стопанска система. Те споделиха, че през 2023 година се чака съветската стопанска система да нарасне с 0,3%, вместо да спадне с 2,3%, а през 2024 година фондът чака растежът да се форсира до 2,1%. Докато прогнозите за стопанските системи на Съединени американски щати и Европейски Съюз, в противен случай, бяха влошени.

„ През 2023 година е доста евентуално съветската стопанска система да покаже или лек спад, или леко нарастване, т.е. Брутният вътрешен продукт може да покаже динамичност от минус 0,5% до плюс 0,5% “, споделя анализаторът Наталия Милчакова.

Важен фактор за възобновяване на позитивната динамичност на Брутният вътрешен продукт ще бъде възобновяване на вътрешното потребителско търсене – и надлежно възобновяване на темповете на напредък на търговията на дребно. „ Вътрешното търсене е значим фактор за динамичността на Брутният вътрешен продукт. Свиването на търсенето докара до срив на продажбите на дребно с съвсем 9% през 2022 година през първата половина на годината, само че през четвъртото тримесечие на 2022 година потребителското търсене стартира да се възвръща и в края на годината спадът в продажбите на дребно, съгласно “Росстат “, възлизат едвам на 6,7%. А възобновяване на търсенето значително се дължи на високото равнище на претовареност в Русия: формалната безработица към края на годината беше на исторически ниско равнище от 3,7% от работещото население “, изяснява Милчакова.

Индексът на интензивността на производството на артикули и услуги по съществени типове икономическа активност, оценен от ВШИ, сподели, че размерът на производството в действителния бранш на съветската стопанска система е понижен главно през април. След това в продължение на шест месеца (до септември включително) равнището на индикатора остана непроменено, а съгласно резултатите от последните три месеца на 2022 година към този момент стартира да пораства.

Какво изключително оказва помощ на съветската стопанска система да се възвърне? Първо, това е увеличение на размера на работата в строителството, второ, увеличение на селскостопанската продукция и трето, увеличение на транспорта на артикули с превоз.

Автомобилният и водният превоз на артикули във връзка с размера надвишава предкризисните равнища, транспортът на артикули по железопътен превоз остава постоянен, означават икономистите на ВШИ. Железницата, за жалост, има напълно разумни ограничавания за транспорт на товари. Никой не очакваше, че ще би трябвало толкоз внезапно да се пренасочи стоковият поток от Европа към Китай, когато инфраструктурата се създаваше десетилетия за търговия със Запада. Неслучайно икономистите приказват за нуждата от удвояване на потенциала на БАМ и Транссибирската железница.

„ До края на селскостопанската година, т.е. до 30 юни 2023 година, ще успеем да доведем общия размер на износа на зърно до 55-60 милиона тона “, сподели Путин, отбелязвайки, че „ преди 10-15 години изглеждаше просто приказка, нереалистичен проект ".

Потребителското търсене също пораства. По този метод размерът на платените услуги за популацията и оборотът на публичното хранене изцяло преодоляха последствията от рецесията напролет на тази година и надвишиха равнището отпреди коронакризата, означават икономистите на ВШИ. Тук помогнаха облекченията за Данък добавена стойност и застрахователните награди, както и развиването на услугите за доставка.

Освен това от началото на икономическата война през първото тримесечие на 2022 година действителните парични приходи на популацията са се нараснали с 4%. Освен това те се върнаха на равнището от втората половина на 2021 година и надвишиха предпандемичното равнище (първото тримесечие на 2020 г.) с 1,5%, показва ВШИ. Доходите от бизнеса и обществените заплащания също порастват.

Правителството през тази година, както беше оповестено от президента на Русия, също ще подтиква производството на промишлени артикули, съставни елементи и аксесоари, нужни за съветската промишленост. А това също е значим фактор за растежа на търговията на едро и преработващата индустрия, отбелязва Милчакова.

„ Още предходната година имаше признаци за растеж на Брутният вътрешен продукт в съвсем всички промишлености. В Русия несъмнено няма рецесия на свръхпроизводство и дълго време доста предприятия не получават нужните размери на търсене заради загуба от редица задгранични артикули, къде във връзка с качеството, а къде във връзка с асортимента. Напускането на задгранични съперници от съветския пазар ще помогне на нашите предприятия. Редица фабрики ще могат да модернизират индустриалните цикли по нови стандарти - с по-дълбока автоматизация, с прекрояване на процесите. Към тези, които първи надстроят през първата година, всички нови предприятия ще бъдат добавени през идващите години. Маховикът на всеобщия сегмент ще се завърти, осигурявайки на стопанската система нови върхове на напредък на продуктивността и заплатите “, споделя Александър Тимофеев, доцент от катедрата по информатика в РИУ „ Плеханов “.

Междувременно приходите от експорт на нефт и газ се чака да намалеят тази година заради компликациите със глобите и взривяването на газопроводи. „ Приходите на петролните и газовите компании ще бъдат под напън най-малко през първата половина на 2023 година, защото съветските петролни компании ще пренасочат експортните потоци на изток и юг от запад и надлежно ще създадат огромни отстъпки в цената на петрола за нови купувачи, само че тази отрицателна наклонност е краткотрайна и може да се възвърне до края на годината “, отбелязва Милчакова.

Освен това цената на петрола се чака да бъде много висока. Тази година МВФ чака междинната цена на сорта „ Лпетг “ да бъде 81 $ за барел, до момента в който прогнозите на МВФ нормално са консервативни, тъй че междинната цена може да бъде доста по-висока - с към 10 $ за барел, не изключва специалистът. Според нея превъзмогването на зависимостта от петрола и газа е въпрос на не толкоз далечно време: съветският бюджет ще преодолее сериозната си взаимозависимост от въглеводороди през идващите няколко години.

Със сигурност има опасности за съветската стопанска система. „ На първо място, това е инфлацията и бюджетният недостиг, който може да надвиши прогнозните стойности за настоящата година. Не е изключен и спад на международните цени на въглеводородите. Поради тези фактори рублата може да се срине още веднъж, което няма да донесе огромна изгода на експортьорите, а вътрешното търсене и продажбите на дребно също могат да бъдат отрицателно наранени. Въпреки това считаме, че сходен сюжет на развиване на събитията е малко евентуален “, заключава Наталия Милчакова.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР