Руската федерация е определена като най-голяма заплаха за сигурността на

...
Руската федерация е определена като най-голяма заплаха за сигурността на
Коментари Харесай

Тагарев: Трудно е да говорим за увеличаване на армията ни, предвиждаме бойна група край Ямбол

" Руската федерация е избрана като най-голяма опасност за сигурността на Алианса ". Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев, съобщи БГНЕС.

Тагарев взе участие в тържествената гала, на която ще бъдат връчени дипломите на слушателите от випуск „ Васил Левски “ – 2023 на Военна академия „ Георги Стойков Раковски ". " Ключово значение за стабилността има поддръжката към Украйна ", означи той и уточни, че тя е стратегически интерактивна.Тагарев напомни, че заместник-председателят на съветската Дума Пьотр Толстой сподели, че след Украйна идва ред на Румъния и България.
" Трудно е да приказваме за увеличение числеността на българската войска.Въпросът не е дискутиран, само че при този некомплект от 20%, и може би малко повече към този момент, е мъчно да приказваме за увеличение числеността на българската войска. Въпросът е в одобрената рамка за персонален състав какъв брой души можем да наберем “, сподели Тагарев.

Той акцентира, че би трябвало обществен пакет.

„ Това, което успяхме да създадем в последния миг, е да увеличим заплатите на военнослужещите още тази година. Надявам се, че тази мярка ще помогне ненапълно да повишим интереса към службите в армията “, съобщи министърът на защитата, само че добави, че това няма да е задоволително и би трябвало да се мисли за някакво по-комплексно решение.

Тагарев акцентира, че се планува да се сътвори инфраструктура за базиране на националната бойна група. „ Там би трябвало да има бригаден щаб, окомплектован на някакво ниво, и една част от персоналния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним със съпътстващата летищна инфраструктура, складова инфраструктура, транспортна, връзки, в случай че желаете и за горива и така нататък Всичко това е значимо, с цел да може да работи една такава бойна група на бригадно равнище “, означи той.

Министърът на защитата посочи, че това ще бъде направено в региона на Ямбол, а за дивизията все още се разисква регионът на Горна баня.

Тагарев разяснява и дали би трябвало да ни тормози второто удължение на настояването за обучение на Руската федерация в икономическата ни зона: „ Ако остане единствено с това второ удължение, няма проблем, само че аз сега не мога да предвиждам по какъв начин ще се развият нещата. По принцип в тази зона съветските кораби блокират навигацията в Черно море и естествения трафик на зърно от Украйна към Африка. “

Той изясни, че обстановката се разисква и няма терзание. „ Но тя беше разисквана и на Северноатлантическия съвет, формат посланици. Всички наши съдружници са наясно с казуса, който основават тези съветски дейности в Черно море и имат подготвеност да ни оказват помощ. Вече, както стана ясно, са подготвени да влагат в разследващи полети, било то с пилотирани или безпилотни летателни апарати, с цел да сме наясно с ситуацията и тогава, когато е належащо, ще бъдат взети съответните решения “, сподели още министърът на защитата.

Тагарев съобщи, че все още не е дискутиран въпросът дали се постанова повишение на готовността на българските въоръжени сили.

По отношение на подготовката за договаряния с присъединяване и на Украйна, и на други страни за мир, той акцентира, че всички формати и хрумвания са забавни. „ Не виждам по какъв начин може да има спокойно решение, при което Украйна да съобщи територии на Русия. Самите украинци няма да го одобряват това, тъй че и ние ги поддържаме в тази тяхна позиция “, разяснява още министърът на защитата.

Адмирал Емил Ефтимов разяснява, че това, което се дискутира във връзка с конструкция, инфраструктура, логистика, удостовери правилността на изводите и на главните посоки на работа, които са заложени в стратегическия план 2020 – 2026 година „ Ние някак си изпреварихме събитията с образуване командването за логистична поддръжка, командването за информационна и осведомителна поддръжка и киберотбрана – тези неща започнаха да дават резултат и ние сме съответни на ситуацията “, съобщи той и добави, че постоянно преглежда нещата редом – рационализация, повишение на приходите, единствено тогава може да бъде направено службата съответна.

Адм. Ефтимов уточни, че в бюджета има такива неща и това, което го прави оптимист, е консенсусът в страната във връзка с развиване на армията и на отбранителните качества. „ Имаме благоприятни условия да го изградим това нещо. Въпросът е планиране и създаване да бъде с съответни темпове “, изясни той и добави, че към момента не е определен бригаден командващ на бригадата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР